arkadaşlar network ve kablolama hakında güzel bir döküman.
NETWORK VE PROTOKOLLER
Network Nedir?
Network, bir ya da daha fazla bilgisayarın kaynaklarını (printer, CD-ROM gibi) paylaşmak, dosya alışverişi yapmak, kısaca kominikasyon sağlamak için bağlanmasıdır.
Temel olarak iki network tipi vardır:
Local Area Network (LAN)
Wide Area Network (WAN)
Local Area Network
Local Area Network ufak bir alanda kurulan networklerdir (bir bina, bir okul, banka şubesi gibi). Genelde bilgisayarların uzaklığı 1 km’yi geçmez.
Tipik bir LAN’da bir “dosya sunucusu” (file server) bulunur. Bu sunucu networkün yönetimi için gerekli olan yazılımları ve networkteki diğer bilgisayarlarla ortak kullanılacak bir depolama alanı vazivesi görür. Dosya sunucusuna bağlanıp hizmet alan bilgisayarlara “iş istasyonları” (workstation) denir. İş istasyonları dosya sunucularına göre daha düşük konfigurasyonlu bilgisayarlar olabilirler.
Bir LAN’da bilgisayarlar üzerilerindeki Network Interface Card (NIC) ve kablolama sayesinde iletişim kurarlar. Kablolamanın çeşidi ve kablolama yaparken kullanılan kablo ve konnektör tipleri değişebilir.
Wide Area Network
Wide Area Network aralarında uzak mesafeler bulunan bilgisayar gruplarının birbirine bağlanması ile oluşan network tipidir. WAN oluşturan bilgisayarlar genelde farklı coğrafi alanlardadır (Türkiye genelinde bir network, ya da dünya çapında bir network gibi). Birbirine uzak bilgisayar gruplarını bağlamak için kiralık hatlar ya da uydu bağlantısı gibi iletişim teknolojileri tercih edilebilir.
Network Kurmanın Avantajları
Hız: Networkler hızlı bir şekilde dosya paylaşımı ve transferine olanak tanırlar. Network olmayan bir ortamda, bir dosyayı bir bilgisayardan diğerine taşımak için, dosyayı önce floppy disk gibi taşınabilir bir araca kopyalayıp daha sonra diğer bilgisayarın başına geçip bu dosyayı oraya aktarmanız gerekirdi, bu şekilde dosya paylaşmak çok zaman alırdı.
Maliyet: Birçok programın network üzerinde bir sunucudan ortak olarak çalışabilen versiyonları, tek tek tüm bilgisayarlara lisans alarak çalışturmaktan çok daha ucuza malolurlar. Bununla beraber, bir sunucudan tüm network’e hizmet veren bir programın yeni versiyonlara yükseltilmesi, bakımı, onarımı tek noktada olacağı için çok daha kolaydır.
Güvenlik: Network genelinde kimin hangi kaynağa, hangi hakla ulaşabileceğini kısıtlayabilirsiniz. Programlar, servisler, sunuculardan yapılgığı, her bilgisayara tek tek uygulanmadığı için, sunucuda yapılacak bir güvenlik ayarı yeterli olacaktır. Bunun yanında, iş istasyonlarında paylaştırılan dosyalar için de güvenlik ayarları yapılabilir.
Kaynak Paylaşımı: Birçok işyeri her bilgisayara yazıcı, fax cihazları, modem, scanner, CD-ROM satın alamaz. Bu kaynakları paylaştırarak network’ünüzdeki tek bir kaynağı tüm network kullanıcılarının hizmetine sunabilirsiniz.
Elektronik Posta: Günümüzün vazgeçilmez iletişim yollarından biri olan elektronik posta (e-mail) sistemini networkünüze kurarak iletişimi çok daha hızlı, güvenli, kolay hale getirebilirsiniz.
Esnek Erişim: E-mail’lerinize, network’ün herhangi biryerinde paylaştırılmış dosyalarınıza, network’ün herhangi bir yerindeki bilgisayardan erişebilirsiniz.
Ortak Projeler: Bir döküman ya da proje üstünde bir grup insanın ortak olarak çalışmasına olanak sağlayabilirsiniz.
Reklamlar