Elektrotekno.com Ana Sayfa || Topraklama


Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Elektrik kategorisi içerisindeki Topraklama forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "Topraklama sistemleri ile ilgili iki soru.." konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

Topraklama sistemleri ile ilgili iki soru..

Kayıt: 07 Mar 2006
Mesajlar: 21

Offline
ozie
Tarih: 12 06 2008 00:42

-En güvenilir A.G. topraklama sistemi hangisidir?Neden?

-TT sistemde koruma rölesi şart iken TN sistemde neden değildir?

cevap veren arkadaşlar için şimdiden teşekkürler..
Kayıt: 03 Tem 2006
Mesajlar: 15

Offline
ferhatnusret
Tarih: 12 06 2008 14:47

en güvenli topraklama sistemi: Yalıtım hatasında devreyi en kısa sürede açan ya da cihaz gövdesi ile toprak arasında, hata akımından kaynaklanan dokunma gerilimini 50 V tan küçük tutan topraklama sistemidir.

TT sistemde toprak kaçağı rölesi kullanmak zorunludur çünkü yalıtım hatası durumunda hata akımı; faz iletkeni-cihaz gövdesi-cihaz koruma topraklaması geçiş direnci-toprak-işletme noktası topraklaması geçiş direnci-faz iletkeni döngüsünde dolaşır. Burada özellikle koruma ve işletme topraklamaları geçiş dirençlerinden dolayı, hata akımı, sigortanın devreyi açma eşiğine ulaşamayabilir bu nedenle devreyi açmayı garantilemek için toprak kaçağı rölesi kullanmak zorunluluktur.

TN sistemde ise hata akımı; faz iletkeni-cihaz gövdesi-koruma iletkeni-faz iletkeni döngüsünde dolaşır, yani herhangi bir toprak geçiş direncine uğramadığından dolayı hata akımı genelde kısa devre mertebesindedir ve bu da sigortanın açması için yeterli bir durumdur. bu nedenle TN sistemde toprak kaçağı rölesi kullanmak zorunluluk değildir ama kullanılmasında da bir sakınca yoktur.
Başa dön
Kayıt: 07 Mar 2006
Mesajlar: 21

Offline
ozie
Tarih: 12 06 2008 17:40

Teşekkürler cevabın için..

A.g. sistemi şöyle sorayım TN/S mi daha güvenilirdir yoksa IT sistem mi?
Başa dön
Kayıt: 23 Ekm 2006
Mesajlar: 43

Offline
harmonik2
Tarih: 12 06 2008 21:29

tn-s


tn-s
Başa dön
Kayıt: 07 Mar 2006
Mesajlar: 21

Offline
ozie
Tarih: 12 06 2008 22:19

Hocam neden TN/s dediniz açıklarmısınız..Normalde IT sistem değil midir..Sonuç olarak 2hata çıkana kadar IT sistemde çarpılma riski yoktur..
Başa dön
Kayıt: 03 Tem 2006
Mesajlar: 15

Offline
ferhatnusret
Tarih: 13 06 2008 14:15

IT sistem genelde hastaneler gibi enerji kesintisinin istenmediği yapılarda uygulanır. IT sistemden beslenen bütün cihazlar çok iyi gövde yalıtımına sahip olmalıdır. Öyleki hata oluşmuşsa bile bu hatadan kullanıcıların zarar görmemesi sağlanmış olur. Sonuç olarak IT sistemde yalıtım hatası oluştuğunda devrenin enerjisi kesilmez(çünkü hata akımı genelde küçüktür.) ama cihaz ya da sistemin izolasyon dirençleri de sürekli gözlenir.
TNS sistemde hata durumunda sigorta devreye girerek devrenin enerjisi kesilir.
Başa dön



Topraklama sistemleri ile ilgili iki soru..


Benzer Konular

- Topraklama ve Paratoner projeleri için ayrı bölüm açılmıştır

- Robotic ile ilgili kitaplar (Robotics Books)
- Yukarıdaki Alt Forumlara uymayan Elektronikle ilgili konuları bu bölüme açınız !
- iç tesisat hakkında bir soru yardım
- RFID ile ilgili hazırlanmış olan kapsamlı bir kaynak
- Gaz Türbinleri ile ilgili sunum
- dc topraklama - yardım
- PİC simulator İDE ile ilgili yardıma ihtiyacım var.
- Mikro İşlemcilerle İlgili Bir Soru

- GSM Hücresel Telefon Sistemleri - kemal ceritlioğlu

- ac ve dc motorlarla ilgili flashlar


Sitemize üyelik ve içeriğin indirilmesi tamamen ücretsizdir. Sitemizde paylaşılan tüm dokümanlar (Tezler, makaleler, ders notları, sınav soru cevaplar, projeler) paylaşımcıların bireysel çalışmaları olup telif hakları kendilerine aittir ya da açık bir şekilde kamusal alana yerleştirilmiş dokümanların birer kopyalarıdır. Kişilerin bireysel çalışmalarını sitemizde yüklemesinde, sitemizde paylaşıma teşvik eden puanlama sisteminin de etkisi büyüktür. Bunlara rağmen hala size ait olan ve burada bulunmasına izin vermediğiniz dokümanlar varsa iletişim bölümünden yöneticilere bildirmeniz durumunda derhal silineceklerdir.
Powered by phpBB | Translated by phpBB Türkiye | Ads by Google Adsense | Design by Crazy Bat based
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72