Elektrotekno.com Ana Sayfa || Genel Elektrik-Elektronik


Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Kod Paylaşım ve Soru Cevap Alanı kategorisi içerisindeki Genel Elektrik-Elektronik forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "fm verici hakkında birkaç soru" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

fm verici hakkında birkaç soru

Kayıt: 13 Nis 2008
Mesajlar: 96
Konum: konya
Offline
i-rot
Tarih: 16 06 2008 22:41

merhaba internette dolaşan basit fm vericileri ile kablosuz hoparlör yapmak istiyorum. ama aklıma takılıyor . buna normal fm bandı karışırmı? dediklerine göre alıcının bobinlerini biraz açarsak mhz düşecek ve yayın yapılmayan frekanstan haberleşilebilirmiş. bu doğrumudur. piyasada satılan kablosuz hoparlörlerde böyle problemler oluyormudur ? ses kalitesinde problem olurmu acaba.
Kayıt: 08 May 2006
Mesajlar: 140

Offline
power19
Tarih: 16 06 2008 23:04

doğrudur,bobinlerle oynayarak çalışma frekansını değiştirebilirsin.Fakat seni uğraştıracak bir konu var.PLL devresi olmadığı için muhtemelende kaliteli bir verici olmadığı için frekans kayacaktır.ikincisi bol miktarda harmonik ürettiği için sen misal 88 mhz ayarlayacaksın vericini.88 mhz den yayınladığın sesleri dinlersin fakat aynı sesleri örnek olarak söylüyorum 95-102 mhz dende duyarsın.
Başa dön
Kayıt: 13 Nis 2008
Mesajlar: 96
Konum: konya
Offline
i-rot
Tarih: 20 06 2008 00:55

karışma ihtimali olduğu için aşşağıya çekmek istedim. kaliteli birşey nasıl yaparım peki ?fikrin varmı acaba
Başa dön
Kayıt: 02 May 2006
Mesajlar: 360
Konum: istanbul
Offline
timpati
Tarih: 20 06 2008 01:50

fm bandı


bence 88-108MHz'in altına ineceğine üstüne çıkmalısın çünkü büyük olasılıkla senin devren harmonik üretecektir, radyo kanallarınınkiler değil. örneğin sadece istanbulda (tam sayısını bilmiyorum) yeni bir radyo kanalı açılamıyor diye biliyorum. nedeni ise her kanal arasında yasal zorunluluk olan bir aralık bulunması gerektiği. e band da sınırlı olunca kanal sayısı da sınırlı oluyor. bu durumda rekabetin ve hakların korunması adına resmi radyo kanallarına sıkı kurallar getiriliyor. yani resmi kanalların radyo vericilerinde, başka kanalların frekansını bastırmaması veya yayını bozmaması adına özel filtreler taktırılıyor. maksat herkesin sadece kendi frekansında yayın yapması.

basit FM vericilerinde oluşan harmonikler ise üst frekanslara taşar. yani örneğin 100MHz temel frekansında yayın yapıyorsanız bunu vericinin yapısına göre 102'de duyabilirsiniz, 110'da da 120'de de. ama kesinlikle 100'ün altına inmeyecektir. yani FM bandı sizin yayınınızı bozmaz, siz onların yayınını bozarsınız ve bu da suçtur; anında tepenize binerler. amatörler için ayrılmış serbest bandlara izin vardır ve herhangi bir verici frekansı için 10mW gücün altına da izin vardır. güç değeri artarsa veya size ayrılmış band dışına çıkarsanız hemen bulunur ve cezalandırılırsınız.
Başa dön
Kayıt: 08 May 2006
Mesajlar: 140

Offline
power19
Tarih: 20 06 2008 18:47

Verici yapımı biraz zahmetli iştir.İyi birşeyler yapmak için pahalı cihazlar gerekir.(amatörce uğraşanlar için oldukça pahalı sayılır.)Benim tavsiyem hazır alınması.
Başa dön
Kayıt: 23 Şub 2007
Mesajlar: 130
Konum: erciyes univ.
Offline
dadas15
Tarih: 22 06 2008 17:12

hocam fm verici alici ciftleri verdir. onlardan alip kullanman daha yararli olur.
kendin yaparsan devrende cizdigin yollar dahi bobin gibi davranacaktir...
Başa dön



fm verici hakkında birkaç soru


Benzer Konular

- EMÜ 314 - sinyal ve sistemler sınav soru ve cevapları

- Arkadaşlar Baskı devre Plaket yaptırabileceğim yerler Hakkında Yardım?
- basit bi soru. aklımıza takıldı da!!!
- Biyomedikal cihazlar hakkında döküman lazım
- 5 watt FM PLL fm verici(16f627)
- Gemi Elektriği Hakkında - yardım
- Motor miline takılan Enkoder tipi hakkında yardım!!
- 1 km fm verici
- RF Verici Devresi

- programlama hakkında bilgi (danışma)

- G.SHDSL Hakkında detaylı bilgi istiyorum


Sitemize üyelik ve içeriğin indirilmesi tamamen ücretsizdir. Sitemizde paylaşılan tüm dokümanlar (Tezler, makaleler, ders notları, sınav soru cevaplar, projeler) paylaşımcıların bireysel çalışmaları olup telif hakları kendilerine aittir ya da açık bir şekilde kamusal alana yerleştirilmiş dokümanların birer kopyalarıdır. Kişilerin bireysel çalışmalarını sitemizde yüklemesinde, sitemizde paylaşıma teşvik eden puanlama sisteminin de etkisi büyüktür. Bunlara rağmen hala size ait olan ve burada bulunmasına izin vermediğiniz dokümanlar varsa iletişim bölümünden yöneticilere bildirmeniz durumunda derhal silineceklerdir.
Powered by phpBB | Translated by phpBB Türkiye | Ads by Google Adsense | Design by Crazy Bat based
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71