Programda 50 dakikalık bekleme yok.
Başlangıçta bir 30 sn lik %5 şarj süresi var ardından %20 şarj verilen bir süre varki oda 4 dakika ve ardından tam şarjın uygulandığı süre var ki bu normalde 5 saati geçemiyor. Şarj işlemi;
-Pil voltajına bakılarak,
-negatif delta T değerine bakılarak
- pil voltajının yaklaşık 40dakika süre ile aynı kalıp kalmadığına bakılarak kesilmektedir.
Bu 3 alternatiften hangisi önce çalışırsa şarj kesilip trickle şarja geçilmektedir. Bu nedenle genelde 5 saatlik süreye ulaşmak mümkün değildir. Dolayısıyla programda 50 dakikalık bir süre bulunmamaktadır.
Bu projeyi yayınladıktan sonra uzun zaman geçti. Biliyorsunuz çok alternatifli bir konu ve işin en doğrusunu bulmak için sürekli olarak devreyi denemekteyim. Hatta şu anda bazı yeni düzenlemeler daha yaptım ama tam kesin sonuç almadığım için henüz vermiyorum. Yeni düzenlemeyi merak edenler için söyleyeyim. Pil voltajına bağlı olarak şarj işleminin sona erdirilmesi sonucunda bazı pillerin yeterince şarj almadığını fark ettim. Sebebide pil o voltaja gelince yaklaşık 20-30 dak. arasında ilave şarj almakta ve ondan sonra -DeltaT sistemi devreye girmektedir. Bunu denemek isteyenler şöyle yapabilirler (Ben böyle denedim).
Dikkat;
Sürekli başında beklemek ve arada sırada pil sıcaklığını ve durumu kontrol etmek şartı ile;
2 adet kalem pil şarj etmek üzere sistemi hazırlayın. Ancak pil adedini 3 olarak girin. Pilleri bağlayın ve şarjı başlatın. Merak etmeyin şarj akımı ve voltajı 2 pile göre verilecek ancak sistem şarjı kesmek için 3 adet pil değerine ulaşmayı bekleyecektir. Buna ulaşması mümkün olmadığından uzunca bir süre pilleri şarj edebilir. O yüzden dikkat diyorum. Pilleri dolmasını müteakip pil voltajı ekranda önce 3,4V seviyesine çıkacak ve birmüddet sonra 3,2V seviyelerine kadar düşecektir. İşte bu ngatif DeltaV olayıdır. Yada voltaj düşmesini belkide fark edemeyeceksiniz ama piller ısınmaya başlayacak ve pil sıcaklığı 30-35 derecelere çıkınca şarjın kesilmesi gerekecektir. Yaptığım tespitlerde 2 adet pil için şarj sonucunda ulaşılacak voltaj olan 3,4V ta ulaşan pilin yaklaşık 20-25 dak. sonra gerçek anlamda dolduğunu fark ettim. Ancak kesin bir sonuç almak ve bu süreyi iyi tespit etmekiçin biraz daha deneme yapmam gerek. Deneme yapmakta çok kolay olmuyor. Pilleri sürekli doldurup boşaltmak zorunda kalıyorum ve zaman alıyor.
Gelelim diğer sorunuza. İlk verilen değerlere fazla kulak asmayın. Projenin son hali maksimum 8 adet pil şarj edecek şekilde düzenlendi. Buna göre bölücü dirençleri 6K8 ile 3K9 olarak tespit edildi. Besleme voltajı ise AC 12V olarak sabitlendi. Bu voltaj DC ye dönünce yaklaşık 16,9V civarında bir DC voltaj üretir. İşte gerçek besleme voltajı bu dur. 18V DC ilede besleyebilirsiniz sonuçta devre şarj volatjını kendi ayarlamaktadır. Ancak boşuna voltaj farkından dolayı ısı üretirsiniz.
Ete
Başa dön