mühendis34 | | Tarih: 13.03.2006, 02:41 Mesaj konusu: Pc paralel arabirim röle kartı | |
| PC PARALEL ARABİRİM RÖLE KARTI
----------------------------------
PC PARALEL ARABİRİM RÖLE KARTI
• Programlanabilir Düşük Gerilim
• Slayt/Teyp Kayıt Kontrolü
• Otomasyon
• Yüksek Güç Röle Kontrolü
Cihaz, 'Centronics' paralel yazıcı portuna sahip herhangi bir bilgisayara bağlanarak üzerindeki sekiz bağımsız rölenin kullanılmasına imkân tanımaktadır. Bu sayede, özel arabirimler ya da düşük-düzey yazılım sürücüleri gereğini ortadan kaldırıp bir yazıcıymış gibi çalıştırılır. Röle kontrolü ilgili röleyi temsil eden ASCII karakterin "print" edilmesi suretiyle sağlanır. Sekiz röle 'a'dan 'h'ye harflerle tanıtılır. Örneğin, BASIC diliyle LPRINT "b" ifadesi 'B' rölesini açar, LPRINT "B" ise aynı röleyi kapatır.
Güç 15V Dc düzenli, veya, 12V DC 800mA düzensiz
Maksimum Akım 500mA (tüm röleler 'ON'
Röle Kontak sınırları 3A DC/AC rezistif, 1-5A endüktif, 24V DC
Bilgisayar Arabirimi Paralel yazıcı port. ('Centronics')
Tablo 1 - Teknik Özellikler
Bu yöntem, herbir rölenin gerektirdiği durumu temsil etmek üzere 8-bit byte içinden herbirini belirlemeyi gerektiren ve daha sık kullanılan diğer yöntemlere göre iki önemli üstünlüğe sahiptir.
Birincisi, hex 0-FF (0-255) arasındaki byte değerlerin hepsini PRINT edebilir olma şartını ortadan kaldırmasıdır. Burada asıl güçlük, örneğin BASIC gibi üst dillerde byte değerlerin (özellikle de 32'den küçük kontrol karakterleri için) farklı değerlere, veya, bir değerler dizisinin printer sürücüsünde yine bambaşka değerlere dönüştürülmesinde ortaya çıkar. Rölelerin durumları bu yolla farklılaştırılır. Örneğin 'TAB' (hex 09) ifadesinin 'boşluk' ların (hex 20); 'RETURN' (hex 09) komutunun otomatik olarak 'LINEFEED' (hex 0A) denetimini yapması gibi.
İkinci üstünlük ise, herbir röle için bir karakter tayin etmek suretiyle arabirimin BASIC'le etkileşimli çalışmasını daha da kolaylaştırmasıdır. Çünkü programcı bu sayede rölelerin durumlarındaki değişimleri takip etmekten kurtulmuş olacaktır: Tektek her bit için röleye ilişkin durum kontrolü ortadan kalkacak, AND ve OR işlemlerinin izlenmesi gerekmeyecektir. Yine, böylelikle, rölelerin çoklu kontrolu sıradan bir harf yazdırma işlemine indirgenmiş olurken, durumlarının topluca değiştirilmesindeki eşanlılık da ciddi bir sınırlamayla
-----------------------------------------------------
|
|