 | Elektrotekno.com Elektronik ve Teknoloji Merkezi
|
| | Yazar | Mesaj | alisari | | Tarih: 28.03.2007, 22:05 Mesaj konusu: elektrik tesislerindeki yükler yüklerin besleme sistem | |
| Özellikle orta ve büyük ölçekli sanayilerde kullan1lan yüklerin sebekeyle olan iliskisini gerekli matematiksel hesaplarida dahil olarak ele alinmis 27 sayfa bir döküman.
i_inize yarar umarim
ELEKTRİK TESİSLERİNDEKİ YÜKLER YÜKLERİN BESLEME SİSTEMİNE
ETKİLERİ
2. Tesis Yükleri ve Besleme Sistemine Etkileri
2.1. Genel
Bir tesisin dizaynını yapmak için gerçek maksimum yük talebini ve bunu sağlayacak muhtemel besleme sisteminin gücünü , tipini ve yapısını tayin etmek gerekir.
Elektrikli cihazların hepsinin plakasının üzerinde nominal güçleri (kW) ve (kVA) olarak belirtilir.
Tesis edilen güç tesisteki tüm güç tüketen cihazların plakasında verilen nominal güçlerinin toplamı olup buna kurulu güç denilir. Ancak bu güç tesisin gerçekte pratik olarak tükettiği güç değildir.
Örneğin elektrik motorlarında verilen nominel güç motorun milindeki çıkış mekanik gücüdür.Gerçekte elektrik şebekesinden çektiği güç bundan fazladır. Fluoresant ve deşarj lambaları balastlarla birlikte çalışır ve şebekeden çekilen güç lamba üzerinde yazılan nominal güçten daha fazladır.
Gerek güç talebinin belirlenmesi gerek ana besleme kaynağı olarak çalıştırılacak generatörlerin ve gerekse dağıtım şebekesinden enerji alımı için kullanılacak OG/AG transformatorlarının nominal güçlerinin belirlenmesi için çok önemlidir.
Her bir yük için gerekli olan görünen gücün (kVA ) gerçek değerlerinin belirlenmesi ile
• Enerji alış sözleşmesi beyan edilecek güç talebinin belirlenmesi
• OG/AG transformatorlerinin nominal güçlerinin belirlenmesi
• Dağıtım panolarının yük akımı seviyelerının belirlenmesi sağlanır.
2.1. Enkandesan lambalar (Klasik veya halojen)
Enkandesan yani akkor lambalar en eski ve sıkca kullanılan aydınlatma cihazlarıdır ve 2-tipi vardır.
• Standart ampul :Tungsten filamanlı içine argon,azot veya krıpton gazı doldurulmuş ampuldür.
• Halojen ampul:Bu da tungten flamanlı olup içi halojen bileşimle (lodin,bromin,veya florinle doldurulmuştur.
Enkandesan lambaların dezavantajı yüksek sıcaklık vermesi ve harcadığı güce göre ışık şiddetinin az olmasıdır.Avantajı ise göz için iyi renk indeksine sahip olmasıdır.
İşletme ömrü standard ampuller için yaklaşık 1000 saat ve halojen ampuller için 2000-4000 saatdir. İşletme ömrü besleme gerilimi %5 arttığında %50 azalır.
Enkandesan lambaların beslenmesi
Enkandesan lambaların doğrudan beslenmesi
İşletme sırasında filamanın sıcaklığı çok yüksek olduğundan direnci lambanın devredeki durumuna bağlı olarak değişir. Soğuk direncin değeri düşük olduğundan ateşleme sırasında nominal akımın 10-15 katında mili saniyeler süresinde yüksek akım çeker. Bu ise aynı ayna enerjilendirilecek lamba sayısını sınırlar .Bu Durum hem standart ve hemde halojen lambalar için aynıdır.
Lambalara uygulanan gerilimin değerine bağlı olarak lambaların parlaklığı değişir. Gerilim değişimi genellikle triak dimmer cihazı kullanarak gerçekleştirilir.
Enkandesan lambaların gücü (Watt)olmak üzere güç faktörü dir.
Bu cihazların çektiği akımlar
3- fazlı durumda
1-fazlı durumda
faz-faz gerilimi
faz-nötr gerilimi
-----------------------------------------------------
|
|
|
|