Elektronik ve Teknoloji Merkezi Elektrotekno.com
Elektronik ve Teknoloji Merkezi




Click here to go to the original topic

Elektrotekno.com Ana Sayfa Ders notları
Yazar Mesaj
ozurul
Tarih: 30.03.2006, 13:11 Mesaj konusu: Elektrik makinalarında bobinaj

DC motorlar ve endüvi sarılarına ait ders notları

--------------------------
SARIMDA KULLANILAN MALZEMELER
SERİ LAMBA:Yeniden sarılan veya kontrol edilen sargılardaki kopukluk,gövdeye kaçak gibi arızaları basit olarak bulmakta kullanılır.
SÜRGÜ ÇUBUĞU(KAVELA): Endüvi ve stator oyuklarının yalıtımı sırasında presbantlara oyuk şeklini vermekte kullanılır.
BIÇAK: Sarım sırasında iletkenlerin oyuklara yerleştirilmesinde düzeltilmesinde kullanılır.Ağaçtan yapılır.
KAŞIK: Sivri kısmı ile iletkenleri oyuk ağızlarından içeriye sokmak için,oyuğun genişliğine göre yapılan arka kısmı ile oyuk içersindeki iletkenlere bastırarak şekil vermede kullanılır.
OYUK KAMALARI: Oyuk içersine yerleştirilen iletkenlerin dışarıya çıkmaması için kullanılır.Ağaçtan veya fiberden yapılır.
ENDÜVİ SEHPASI: Endüvi bobinlerinin sarımı,uçlarının kolektör dilimlerine lehimlenmesi ve kontrolü sırasında endüvinin üzerine oturtulduğu;bir tarafı sabit,diğer tarafı endüvi boyuna göre ayarlanabilen ağaçtan yapılmış gereçtir.
SARIM KALIPLARI: Stator bobinlerinin sarılmasında ağaçtan,fiberden veya sert plastikten yapılan değişik kalıplar kullanılır.
MİKROMETRE İLE ÖLÇÜM YAPMAK
-----------------------------------------------------

Elektrotekno.com Ana Sayfa Ders notları
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Elektrik makinalarında bobinaj

Gizlilik Politikası

PLC programming