 | Elektrotekno.com Elektronik ve Teknoloji Merkezi
|
| | Yazar | Mesaj | anokrisus | | Tarih: 17.07.2008, 16:00 Mesaj konusu: Transformatörler ,grublandırılması, çalışma prensibi, eşdeğe | |
| devre analizleri kayıplar ve çeşitleri
-------------
Transformatörler gerilim ve akım dönüşümü yapan pasif elektrik makinalarıdır. Genelde %95 verim ile en verimli makinalar arasında bulunurlar. Ve verimleri %99 a kadar yükseltilebilirler. Güç işleme kapasitelerinin sınırlanmasında bir üst sınır yoktur ve alt sınır sadece izin verilen yüksüz kayıpla saptanır. Transformatörler temel devre fonksiyonlarını icra ederler.mega watt seviyesinde güç üretim istasyonlarında dağıtım terminallerinde,bir watt dan daha düşük güçte çalışabilen radyo alıcıları kadar değişik elektrik sistemlerinin gerekli bileşenleridir.
Transformatörler devre bileşenleri içerisinde en ağır ,en büyük ve çoğunlukla en maliyetlisidir.Manyetik devrelerin geometrisi üç boyutludur. Bu nedenle transformatörlerin boyutları belli boyutların altına indirelememektedir. Mevcut malzemelerin özellikleri ağırlığın azaltılmasını sınırlar. Transformatörlerin yüksek maliyeti üretimlerinde standardizasyonun pratik olmaması,gereken malzemeler ve doğal işlemlerden dolayıdır. Manyetik aygıtların kullanımı ile ilgili problemler uygulama pratiklerinin akıllıca kullanımı ile en aza indirilebilir.
-----------------------------------------------------
|
|
|
|