Elektronik ve Teknoloji Merkezi Elektrotekno.com
Elektronik ve Teknoloji Merkezi



Click here to go to the original topic
Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Elektrotekno.com Ana Sayfa Genel Elektrik-Elektronik
Yazar Mesaj
maresal
Tarih: 06.08.2008, 15:15 Mesaj konusu: Açı Ölçme Hakkında Fikirleriniz

Dönen bir milin anlık olarak hangi pozisyonda olduğunu nasıl anlayabilirim? Sınırsız olarak dönebilen bir anten direğinin baktığı açıyı 1 derecelik bir hassasiyetle ölçmem gerekiyor. Direğin üzerinde bağlantı için bir bilezik sistemi olduğundan direkteki kısma dışarıdan bir bağlantı yapamam. Ayrıca enerji kesilebilir bunun için sayıcı gibi bir sistem değil doğrudan ölçme yapmak zorundayım. 360 tane (veya .5 derece hassasiyet için 720 tane) switch koymakta hem teknik açıdan hem maliyet açısından pek mantıklı değil. Ayrıca bu ortam yağlanabilir ıslanabilir vs. Bu yüzden analog bir sistem kullanılırmı bilemiyorum. Nasıl bir sistem önerirsiniz?

Not: Forumda bazı arkadaşlar devre ve kod vermeyi sanırım bir gurur meselesi haline getiriyorlar. Burada devre değil sadece nasıl yapabileceğim hakkında bir fikir istiyorum. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
-----------------------------------------------------

morcali
Tarih: 06.08.2008, 16:22 Mesaj konusu:

enkoder koullanabilirsin sanırım.
Puls sayısı 360'dan büyük bir enkoder ile 1 derece hassasiyeti yakalayabilirsin. Enkoder gövdesi sabit mili antenin hareketli kısmı ile birlikte dönecek şekilde montaj yapabilirsen işine yarar diye düşünüyorum. Piyasada değişik tiplerde enkoder var biraz bence biraz araştırırsan sana uygun olanı bulursun. İyi çalışmalar.
fuzzy
Tarih: 07.08.2008, 00:02 Mesaj konusu:

encoder absolute(mutlak) tip olmalı,incremental(artımsal)olamaz......
selsen
Tarih: 07.08.2008, 08:03 Mesaj konusu:

Bence çok turlu bir potansiyometre ve bir dişli sistemi kullanıp adc yolu ile bunun ölçümünü yapabilirsin. Ama bu sistem analog olduğu için hata yapma olasılığı dijital encoderlara göre yüksektir. Encoder kullanırsan da rotary encoder kullanacaksın. En az 10 bit olması lazım ki istediğin hassasiyeti sağlayabilesin.
ilhano1978
Tarih: 07.08.2008, 08:10 Mesaj konusu:

piyasada 360 puls 1024 puls vb... bir çok hassasiyete göre encoderler var..istersen biraz bu encoderlerden bahsedeyim sana..motor bağlı olan bu cihazlar motor 1 tur attığında kaç puls likse o kadar sayarlar..eğer bir plc ye encoderi bağlarsan (ben 360 puls olanı denedim) 1 tur attığında o puls değerini desimal olarak görebilirsin.gerisi için ( bi arkadaş mutlak değerden bahsetmiş) bazı matematiksel işlemler yaparak plc yada bir elektronik devre ile istediğini yapabilirsin.kolay gelsin
ete
Tarih: 07.08.2008, 08:34 Mesaj konusu:

Encoder kullanmak işe yarar bu sistemde ancak elektrik kesilmelerine karşı çok uygun çözüm değil. Sürekli pozisyonu kayıt etmen gerek ve buda en azından 10-20 ms lik bir gecikmeye sebep olacaktır. Bu ise senin encoder dan gelen bazı palsleri kaçırmana sebep olabilir. Benim önerim magnetic sensör kullanman. Bu sensörler yerin manyetik alan özelliğine bağlı olarak 0,1 derece hassasiyetle başlangıç noktasına göre dönme açısını hesaplayabilirler. Bu sistem elektronik compass denilen pusulalarda ve çok miktarda robotlarda kullanılmaktadır. Aşağıdaki sitede bir örneği var ve daha önceden kullanmış idim.

http://www.robot-electronics.co.uk/htm/cmps3doc.shtml
http://www.nxp.com/acrobat_download/var...G_98_1.pdf

Bu durumda elektrik kesilse bile sensör sana elektrik geldikten sonra konumu hesaplayıp verebilir. Bütün zorluk mildeki hareketi yatay harekete çevirmektir. Bu sensörün doğru çalışabilmesi için dünya (yer) ya paralel konumda durması gerekiyor.

Diğer bir metod da mile bağlı bir hassas ve kaliteli potansiyometre kullanmaktır. Bu metodlada 270 dereceye kadar açıları ölçebilirsiniz. Bir örneği aşağıdaki linkte mevcut. Bu sistemle 360 derecide ölçebilirsiniz ama bazı mekanik ayarlamalar gerekir. Mekanik olarak milin 1 tam tur dönmesini potun 270 derecelik dönmesine eşitlerseniz o zaman 360 dereceyide ölçebilirsiniz. Yada çok turlu potlardan kullanıp milin 1 tam tur dönmesine karşılık gelen adc değeri üzerinden 360 dereclik dönüşü hesaplayabilirsiniz.

http://www.techno-stuff.com/anglesen.htm


ete
nureddino
Tarih: 07.08.2008, 08:41 Mesaj konusu: hassas

.. potansiyometre ile 360 derece okuyabilirsin.
maresal
Tarih: 07.08.2008, 10:24 Mesaj konusu:

Yanıtlar için teşekkürler ancak hala sorunlarım var.Potansiyometre kullanamam çünkü mekanik olarak 360 dereceyi ölçsem bile bu direk tek turlu değil yani arka arkaya aynı yönde 10 tur dönebiliyor.
Manyetik sensör de kullanabileceğimi sanmıyorum çünkü o kısım metal bir kutunun içinde.Direğin üstünede kablo çekmek için ayrı bir bilezik sistemi gerekeceğinden zor ve narin bir sistem olur.

Aklıma gelen bir sistemi yazayım.Direğin üzerine girinti ve çıkıntılardan oluşan bir düzenek yapmayı düşündüm. Karşısındada switchler bunu belli bir kodlamaya göre hesaplıycak. Mesela binary mantığına göre çalışabilir ama bunun için en az 9 bit yani 9 tane üst üste sıralanmış switch gerekicek. Bu sistem çalışır mı? ne gibi sorunlar çıkarabilir? En az switch ile nasıl yapabilirim.
nureddino
Tarih: 07.08.2008, 12:32 Mesaj konusu: 20 dolarlık

potansiyometreler var bu iş için adlarını bilmiyorum. işne yarar onlardan biz kullandık çünkü
fuzzy
Tarih: 07.08.2008, 14:15 Mesaj konusu:

Arkadaşım bu iş encoder ile yapılabilir,ben çok uygulama yaptım.Artımsal encoderlar ın sayma değerini hafızada tutman gerekir,veya her enerji gittiğinde bir referans switch noktasına yönlendirmen gerekir.Senin işte saçma.Bunun yolu mutlak encoder kullanmak,360 lık olanların fiyatı uygun.Piyasada var.Bu encoderlerın çıkışı parallel oluyor ve sen gray tipini tercih et,bu çok avantajlı.Gray den binary e dönmek için ya software de yapacaksın ya da exor gatelerle.Bir incele sorun varsa yaz....
Elektrotekno.com Ana Sayfa Genel Elektrik-Elektronik
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)
Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Açı Ölçme Hakkında Fikirleriniz

Gizlilik Politikası

PLC programming