bodrum48 | | Tarih: 29.05.2006, 07:41 Mesaj konusu: Optik Elektronik Ders Notları | |
| TEMEL OPTİK KAVRAMLAR:
Optik: Işık ve ışığa bağlı sistemler optiğin konusunu oluşturur.
Işık da aynı ses dalgaları gibi frekansı ve dalga boyu olan bir büyüklüktür. Foton adı verilen zerreciklerden oluşur. Değişik dalga boyu ve frekanslarda değişik özellikler gösteren ışık bileşenleri vardır. Bunların yerlerini OPTİK BAND adını verdiğimiz bir spektrum gösterir. Şekil:1’de bu spektrum gösterilmiştir. Spektrumda ışık UV (Ultra Viole), GI (Görünür Işık) ve IR (Infra Red) olmak üzere üç değişik bölümde bulunmaktadır.
Işığın Denklemi:
Belirttiğimiz gibi ışığın dalga boyu ve frekansı vardır. Bu büyüklükler arasındaki bağıntı aşağıdaki fomülle ifade edilir.
Optik Filtre: Belli dalga boyundaki ışınları geçiren, belli dalga boyundaki ışınları ise geçirmeyen elemanlara OPTİK FİLTRE denir. Optik filtreler üç değişik şekilde yapılı:
a) Apsorblama(Soğurma) yöntemi ile
b) Yansıtma yöntemi ile
c) Hem absorblama hem de yansıtma yöntemi ile
-----------------------------------------------------
|
|