 | Elektrotekno.com Elektronik ve Teknoloji Merkezi
| | Yazar | Mesaj | timpati | | Tarih: 06.07.2006, 19:23 Mesaj konusu: BFO metal bulucu | |
| Basit BFO metal bulucu
BFO (Beat-Frequency Oscillator / Vuru-Frekans Osilatörü) prensibiyle çalışan devremiz, tek bir bobin ve 9 adet yan elemanla hassas ve ucuz bir metal bulucudur.
Devre, her ikisi de 40kHz’de çalışan iki adet osilatör içerir. Bunlardan birincisi IC1a çevresinde oluşturulmuştur ve VR1’le frekansı ayarlanabilen standart bir CMOS osilatördür.
IC1b’le oluşturulan ikinci osilatörün frekans değeri, metal varlığıyla frekans kaymasını sağlayan L1 bobinine bağımlıdır. L1 bobini, 120mm çaplı olarak, 0.3 mm’ lik emaye kaplı telden 70 sarım olarak sarılacaktır. Faraday kafesi, alüminyum folyodan bobin çevresi sarılmakla oluşturulacaktır ama bağlantıların çıktığı yerden 1 cm kadarlık bölümü boş bırakılacaktır.
Osilatör sinyalleri, bir vuru sesi elde etmek üzere IC1c aracılığıyla karıştırılır. IC1d ve IC1c kapıları, çıkışı güçlendirmek ve bir piezoyu sürebilmek için puş-pul (bas-bırak) tarzında düzenlenmişlerdir.
Aynı türdeki benzerlerine oranla bu metal bulucunun ayarı çok kolaydır. VR1 ayarlı direncinin [trimpot veya pot (potansiyometre)] biraz çevrilmesiyle orta noktasının yakınlarında bir yerlerde iken, güçlü bir vuru frekansı ortaya çıkacaktır. Metal bulucunun, bu orta nokta çevresinde (ya ileri ya geri yönde) ayarlanıp (metal yokken), ses kesildikten sonra da öylece bırakılması gerekmektedir.
Hangi yönde karar kılınmışsa (pot ayarı), seçilen bölgeye göre metal bulucu ya demir türevli (ferrous) ya da tersi metalleri (non-ferrous) algılayacaktır. Ayrıca, toprak altı boruların ve duvar içi kabloların yerini bulmada size yardımcı olacaktır.
(T.Scarbrough’dan çevrilmiştir)
|
|
|
|
tahir549 | | Tarih: 31.07.2006, 12:37 Mesaj konusu: | |
| SELAM arkadaşlar ben bu metal dedöktörlerinin hissetme mesafesini nasıl arttırabilirim ve madeni ayırt etmesi için ne gibi bir sistem kullnaılıyor :roll:
|
|
timpati | | Tarih: 01.08.2006, 04:46 Mesaj konusu: md | |
| etki mesafesini artırmak için büyük çaplı bobin kullanmak çözümlerden biri, bu devre için düşünürsek frekansı değişmeyecek şekilde kondansatör değerlerinde oynamalar gerekecek. (bobin çapı büyüyünce, aynı tel ve aynı sarım sayısı kullanılırsa endüktans da büyür, rezonans frekansı kayar (küçülür), bunun olmaması için aynı oranda kapasiteler de değişmeli).
frekans denklemi olarak
f=1/karekök(LxC)
kullanabilirsiniz.
bobin hesabı içinse nete bakın.
diğer çözümse dedektör tipini değiştirmek. BFO yerine PI (puls Inductance) dedektörü yapmalısınız.
ayrım konusuna gelince,
algılanan metalleri iki ayrı grupta göstermek mümkün (metalin varlığıyla birlikte frekans kaymasının ne yöre -yükselme/düşme) gittiğine bakarak bu yapılıyor hatta en basit dedektördeki ibre veya kulaklık bunu sağlar zaten ama biraz da kullanıcının tecrübesine bakar. profesyonel cihazlarda bir sürü gösterge, ek fonksiyon var gibi görünse de daha "şu altındır, bu gümüştür, bu ise bakırdır" diyeni yok. "değersiz/değerli" diye ayırırlar değersiz dedikleri ise demir türevleri. değerliler arasında bakır da vardır, aluminyum da.
buradaki devre basitçe bir başlangıç yapmak isteyenler için. kaliteli bir cihaza sahip olmak içinse daha çok uğraşmak gerek. yani sadece para da yetmiyor anlayacağınız: cihazınızı ve elektroniği az-biraz bilmeniz de gerekiyor.
iyi aramalar... :D
|
|
tahir549 | | Tarih: 01.08.2006, 12:32 Mesaj konusu: | |
| eyvallah kardeşim eline sağlık
|
|
emrullah | | Tarih: 10.08.2006, 14:36 Mesaj konusu: | |
| timpati kardeş prensip şeması olarak teşekkür ederim.
fakat daha kaliteli bir başlangıç yapmak için pic tabanlı kodlarını inceleyebileceğimiz bir dedektör devren yokmu acaba...?
|
|
timpati | | Tarih: 11.08.2006, 21:12 Mesaj konusu: pic | |
| @emrullah,
amacın pic kodlarını incelemekse nete göz at, bol bol bulacaksın.
metal arama dedektörleri analog sinyalleri inceler, bunları sayısal değerlere dönüştürmek size sadece oynayacak veriler sunar. nihayetinde giriş sinyali de çıkış sinyali de analog iken pic'in orda işi ne? işleri biraz daha çetrefilli hale getirmek hoşunuza mı gidiyor? yoksa amaç sadece "oynamak" mı?
|
|
|
|