Elektrotekno.com Ana Sayfa || Tezler, Makaleler vb.


Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an E-kütüphane (Elektrik, elektronik ve haberleşme konularında) kategorisi içerisindeki Tezler, Makaleler vb. forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "enerji iletim hatları direkler" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

PIC’le İlgili Temel Kavramlar

Kayıt: 23 Hzr 2006
Mesajlar: 263
Konum: ankara
Offline
mavsaroglu
Tarih: 22 09 2006 09:09

PIC’le İlgili Temel Kavramlar:
Mikroişlemci ve mikrodenetleyicilerin farkı: Mikroişlemciler hafıza veya giriş çıkış entegresi gibi çevre elemanlar ile birlikte aritmetik işlemler yapabilen, karar verebilen entegrelerdir. Mikrodenetleyici ise mikroişlemcinin yanısıra kendi program hafızası ve giriş çıkış özelliklerini içinde barındıran entegrelerdir. Bu özellikleri sayesinde yüklü bir programı uygulamaya dönüştürerek bir kontrol sistemi olarak kullanılabilir.
Hafıza entegresi çeşitleri: Hafıza entegreleri bilgilerin ve program parçalarının saklanmasına yarayan entegrelerdir. RAM (random access memory) program çalıştığı sürece bilgilerin yazıldığı ve okunduğu, enerjinin kesilmesi durumunda içindeki tüm bilgiyi kaybeden bellek türüdür. ROM (read only memory) sadece bir kez yüklenip sonra içindeki bilgiler silinip değiştirilemeyen, tekrar programlanamayan bellek türüdür. İçindeki bilgiler enerji kesintisinden etkilenmez. EPROM (erasable programmable read only memory) ROM’un mor ötesi ışık altında silinebilen bir alt türüdür. Silindikten sonra içine tekrar program yazılabilir ama ROM’da olduğu gibi enerji kesildiğinde içindeki bilgiler kaybolmaz. Uzun süre herhangi bir ışık altında kaldığında silindiği için, içindeki bilgileri korumak için ışık aldığı pencerenin üstünün kapalı tutulması gerekir. EEPROM (electrical eprom) EPROM’un ışıkla değil, elektrikle silinebilen türüdür. EEPROM’lar silme gerilimi verilmediği sürece silinmedikleri için mikrodenetleyiciler için ek bellek alanı olarak sıkça kullanılır.
Program Memory: Program çalışırken kullanılacak kodun saklı tutulduğu hafıza alanı.
Data Memory: Çalışma esnasında saklanması gereken verilerin tutullduğu bellek alanı.
Akümülatör (W): Mikrodenetleyicide tüm aritmetik ve lojik işlemlerin gerçekleştirildiği bellek alanıdır.
Register: Mikroişlemcinin değişik fonksiyonlarını kullanmak için gerekli özel tanımlı hafıza alanlarıdır. Bazıları sabit olup bazıları kullanıcılar tarafından değişken olarak kullanılabilirler.
PC (Program counter): Mikroişlemci tarafından yürütülecek komutun adresini tutan özel tanımlı bir registerdır.
PIC (Periphal Interface Controller): Çevresel üniteleri denetleyici arabirim.
PIC Ailesinin Mimarisi
Pic mikroişlemcileri belirli özelliklere ve eklemelere dayalı olarak serilere ayrılmıştır. Bunlardan temel olan P16F84’ün pin yapısı ve genel mimarisi aşağıda verilmiştir.
PIC’le İlgili Temel Kavramlar

6 Kullanıcı bu konu için mavsaroglu arkadaşımıza teşekkür ettiler




PIC’le İlgili Temel Kavramlar


Benzer Konular

- Encoder nedir ? Absolute ve Incremental encoderlar hakkında temel bilgiler (PDF)

- CCTV Terimleri İle İlgili Genel Açıklamalar
- Temel Seviye PicBasic ile PIC Programlama
- temel topraklamada dikkat edilmesi gereken hususlar
- Temel Elektronik Elemanları
- Elektrik akımı ve Temel elektrik bilgilerini içeren bir Sunu
- işyeri aydınlatma + temel topraklama + hesaplama
- Yine bizim Temel !!!
- matlab'ta imge işleme (temel anlatım)

- cmos teknolojisi temel süreçleri - sunum

- Mikro İşlemcilerle İlgili Bir Soru



Sitemize üyelik ve içeriğin indirilmesi tamamen ücretsizdir. Sitemizde paylaşılan tüm dokümanlar (Tezler, makaleler, ders notları, sınav soru cevaplar, projeler) paylaşımcıların bireysel çalışmaları olup telif hakları kendilerine aittir ya da açık bir şekilde kamusal alana yerleştirilmiş dokümanların birer kopyalarıdır. Kişilerin bireysel çalışmalarını sitemizde yüklemesinde, sitemizde paylaşıma teşvik eden puanlama sisteminin de etkisi büyüktür. Bunlara rağmen hala size ait olan ve burada bulunmasına izin vermediğiniz dokümanlar için iletişim bölümünden yöneticilere bildirmeniz durumunda derhal silineceklerdir.
Powered by phpBB | Translated by phpBB Türkiye | Ads by Google Adsense | Design by Crazy Bat based
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71