Elektrotekno.com Ana Sayfa || Tezler, Makaleler vb.


Fiber Brillouin Yükselteçler

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an E-kütüphane (Elektrik, elektronik ve haberleşme konularında) kategorisi içerisindeki Tezler, Makaleler vb. forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "Plazma görüntü teknolojisi ve mikroişlemcilerin yeri" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!
Kayıt: 09 Ekm 2006
Mesajlar: 19

Offline
grace
Tarih: 01 04 2007 23:16

Fiber Brillouin Yükselteçler

Brillouin yükselteçlerin çalışma prensibi aslında, optik kazanç sağlama hariç fiber Raman yükselteçlerle aynı olup SRS yerine uyarılmış Brillouin saçılması (SBS). Bu nedenle fiber Brillouin yükselteçler aynı zamanda optik olarak pompalanırlar ve pompalama gücünün bir kısmı SBS aracılığı ile sinyal dalga boyu transfer ederler. Fiziksel olarak, kalıcı enerji akustik bir fotonu uyarmada kullanıldığında, her bir pompalama foton enerji ħωp bir sinyal fotonunun yarattığı enerjiden ħωs daha fazla enerji kullanılır. Klasik olarak, ses hızındaki bi ortamda akustik dalga hareketinden dolayı pompalama ışını saçılır. SBS ve SRS arasındaki biçimsel benzerliğe rağmen,fiber Brillouin yükselteçlerin çalışmasını oldukça etkileyerek, SBS’ti SRS’den ayıran 3 yönü vardır. 1) Sinyal ışını pompalama ışını zıt yönde yayıldığında sadece yükseltme meydana gelir(geri pompalama konfigürasyonu) ; 2) SRS ve pompalama frekansına bağlı olarak karşılaştırılırsa, SBS’de stokez kayması binde birden daha küçüktür.
( ~10 GHz) 3) Brillouin kazanç spektrumu son derece dar bir band genişliğidir (∆ν< 100MHz). ν a /c oranının oldukça küçük bir değeri bu farkların merkezini oluşturur, burada ν a silika içindeki akustik hız ve c ışık hızıdır. Fiber Brillouin yükselteçlerin dar band genişliği optik istemlerde güç yükselteci, ön yükselteç veya hat yükselteci olarak kullanıma daha az uyumludur. Bu nedenle benzer özeliklerle karışık ve çok kanalı haberleşme sistemlerinin bazı yeni uygulamaları için kullanılmıştır.

Brillouin kazancı ve yükselteç band genişliği:
SBS, akustik bir dalganın pompalama ışınıyla saçılması gibi gösterile bilir, stokez kayması Ω=ωp- ωs akustik frekansa karşılık gelir ve dispersiyon bağıntısına uygun olmalıdır;

Ω=

Burada dizideki akustik dalga vektörü kA= kp – ks faz –uyum şartlarına uyar, kp ve ks sırasıyla pompalama ve sinyal ışınlarını dalga vektörleridir ve θ aralarındaki açıdır. Stokez kayması elde edilir ve pratik durumda kp ≈ ks kullanılır. Ω 0’ a eşitlendiğinde ileri yönde (θ= 0 ) ve maksimum da geri yöndedir (θ= π). Tek modlu fiberlerde ışık sadece ileri ve geri yönlerde ilerler. Bu sebepten SBS sadece Ω B= 2νA ’ de bir frekans kayması ile geri yönde meydana gelir. kp = 2πň / λp kullanarak Brillouin kayması

1 Kullanıcı bu konu için haylo arkadaşımıza teşekkür ettiler




Fiber Brillouin Yükselteçler


Benzer Konular

- fetli yükselteçler, elekt lab-1, ktü

- fiber optik arabağlantılar ve konektörler
- ktü-elekt. lab 1 - transistörlü yükselteçler
- askeri uygulamalar için fiber optik sistemler
- Fiber-Optic Communication Systems
- network ve fiber kablolama staj defteri
- fiber optik - megep
- Fiber Optic Data Communication
- Fiber Optik

- Fiber Optics Handbook: Fiber, Devices, and Systems for Optical Communications

- Fiber Optik İle Aydınlatma

Sitemize üyelik ve içeriğin indirilmesi tamamen ücretsizdir. Sitemizde paylaşılan tüm dokümanlar (Tezler, makaleler, ders notları, sınav soru cevaplar, projeler) paylaşımcıların bireysel çalışmaları olup telif hakları kendilerine aittir ya da açık bir şekilde kamusal alana yerleştirilmiş dokümanların birer kopyalarıdır. Kişilerin bireysel çalışmalarını sitemizde yüklemesinde, sitemizde paylaşıma teşvik eden puanlama sisteminin de etkisi büyüktür. Bunlara rağmen hala size ait olan ve burada bulunmasına izin vermediğiniz dokümanlar varsa iletişim bölümünden yöneticilere bildirmeniz durumunda derhal silineceklerdir.
Powered by phpBB | Translated by phpBB Türkiye | Ads by Google Adsense | Design by Crazy Bat based
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72