Elektronik ve Teknoloji Merkezi
Kayıt OlReklamAramaÜye ListesiKullanıcı GruplarıSon KonularLogin
Şu an Kod Paylaşım ve Soru Cevap Alanı kategorisi içerisindeki Microchip Pic Serisi forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "Pic Basic Pro ile Programlamaya Giriş (türkçe ve görsel uygu" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 7 sayfa)
Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sonraki
Yazar Mesaj
Pic Basic Pro ile Programlamaya Giriş (türkçe ve görsel uygu Pic Basic Pro ile Programlamaya Giriş (türkçe ve görsel uygu 

Pic Basic Pro ile Programlamaya Giriş (türkçe ve görsel uygulamalı)

Ön Söz:
----------
Pic Basic Pro programlama dilinin kullanımı ve komutları konusunda bilgiler vermek komutların kullanım şekillerini açıklama ve sonuçta örnekler vererek yeni başlayanlara bu dili öğretmeyi amaçlıyorum.Basic bilenler ise dersleri takip ederlerse bazı enteresan programlama teknikleri öğrenebilirler. Zira Basic dili her ne kadar üniversal bir dil olsa da bazı komutlar akıllıca kullanılarak programlamada karşılaşılan zorluklar kolaylıkla aşılabilir.
Derslerimizde temel amaç örnekler vererek öğretmektir. Zira en iyi öğrenme yolu görsel olanıdır. Sözü fazla uzatmadan derslerimize başlayalım.



Derslerin içinde örnek kodlar için hazırlanmış proteus simulasyon dosyalari bulunmaktadır, kodun çalışmasını simule edebilirsiniz.

not: Alıntıdır, yazıyı hazırlayan Erol Erdal beye teşekkür ederim.

----------------------------------------- ekleme 03.12.2007 ------------------------------------
Dersleri hazırlayan Erol bey (ete) 12. dersi hazırlamak için konu bulmakta zorlanıyor ve buradaki üyelerden de konu belirlemede yardım bekliyor.
ilgili mesaj:
ete demiş ki:
Arkadaşlar,
Derslere sonradan 11. dersi (PWM Konusu işlenmiştir)  ekledim ve tamamını tek dosya yaparak yeniden yüklüyorum.
Bu arada eskiden yüklemiş arkadaşlar için yalnızca 11. dersi de ayrıca koyuyorum.

Derslerin devamı gelebilir ancak ben konu bulamkta zorlanıyorum. Bilen insan için gerçekten zor. Bu dersleri okumuş ve faydalanmış arkadaşlara sormak isterin ne eksik?. 12. ders konusu sizce ne olmalıdır.?

ETE

http://www.elektrotekno.com/post-44270.html#44270
Düzenleyen: admin 03.12.2007, 14:29: 12. konunun belirlenmesi amaçlı ekleme yapıldı
Düzenleyen: admin 22.01.2006, 21:16: Puan sıkıntısı yaşanmasın diye, toplam 10 parça halindeki dersleri tek bir dosya halinde ekledim.
Pic Micro işlemciler hakkında kısa bilgi Pic Micro işlemciler hakkında kısa bilgi 

Ders -1 :
----------
Pic Micro işlemciler hakkında kısa bilgi.
-----------------------------------------
Pic mikro işlemciler  teknik özellikleri  ve kılıfları açısından farklılıklar gösterirler. Her şeyden önce  birden fazla bacağa (pin) sahip olan işlemcilerin bacakları giriş veya çıkış olarak çalıştırılabilirler. Özellikleri açısından da bir kere programlanabilenler (C serisi) programları ultraviyole ile silinip yeniden programlanabilenler ve birden fazla silinip programlanabilenler olarak sınıflandırılabilirler.
pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını v pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını v 

Ders-2:
----------

Bu dersimizde pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını ve bu işlemin nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz.

Hazırlanan programlarda pic in zaman zaman dış ortamdan bilgi alması ve bu bilgiye göre karar vermesi istenir.
Örnek olarak bir tuşa basılması halinde git şu işi yap şeklinde bir program en basitinden yazılabilir.

Yada bir anahtar kapalı ise bir iş yap. Aynı anahtar açık ise başka bir iş yap gibi.
Bir önceki dersimizde Port pinlerinin giriş olarak ayarlanması için Port'a ait TRIS yazmaç'ına 1 yani high verilmesi gerektiğini öğrenmiş idik. Bu kaide her bir pin için gerekli. Portun tamamı giriş yapılacak ise 8 bitlik 255 ($FF - %11111111) değerinin TRIS yazmacına verilmesi gerekir.Bir örnek programla bunu açıklayalım.

Varsayımlarımız; Pic'in PortB.0 pinine bir anahtar bağlı. Anahtar açık iken pin low da (pull down direnci ile) anahtar kapalı iken pin High da olsun. Burada Pull down şeklinde bir terim geçiyor. Port pinlerinin sıfıra yani Low'a çekilebilmesi için pin ile GND arasına 10K lık bir direnç bağlanır. Buna Pull-Down işlemi denir. Aynı işin tersi olarak Pin şayet 10K lık bir direnç ile +5V'a bağlanır ise bu dirence de Pull-Up direnci denir.
Şimdi PortB.0 10K ile GND ye bağlı yani bu direnç ile sürekli LOW da tutuluyor. İki ucu olan Anahtarın bir ucu pin'e bağlı diğer ucu da +5V'a bağlı olsun. Anahtarı kapadığımız zaman pin'e +5V yani High gelsin. Anahtarın durumunu bir LED ile izlemeye çalışalım. Anahtar kapalı iken PortA.0'a 470 Ohm dirençle bağlı bir LED yansın. Anahtar açık iken Led sönsün
LCD Kullanımı LCD Kullanımı 

Ders-3

LCD Kullanımı:
Yazığımız programlardan elde edeceğimiz neticeleri görsel olarak takip edebilmek amacı ile Pic’lere muhtelif büyüklüklerde LCD ekranlar bağlandığını biliyorsunuz. Şimdi Pic ile LCD kullanımı konusunda detaylı bir uygulama yapacağız ve LCD kullanımını her yönü ile öğreneceğiz.
Önce biraz LCD leri tanıyalım.  Bu konuda en çok kullanılan LCD  2 sıra ve her sırada 16 karakter yer alan LCD ler kullanılır. Bunların 4 sıralı olanları olduğu gibi her sırada karakter adedi 40 ‘a kadar olanlarda mevcuttur.
LCD ler standart olarak 14 bacaklı (pinli) ekranlardır. Bacak numaralarına göre fonksiyonları aşağıda belirtilmektedir.
Program Oluşturma Genel Kuralları Program Oluşturma Genel Kuralları 

Ders-4

Program Oluşturma Genel Kuralları

Bu bölümde bir program yazılırken nelere dikkat etmeliyiz, hangi bilgi nerede verilmeli bunları öğreneceğiz. Ayrıca program oluşturmak için kullanacağımız yazılımlara bir göz atacağız.
Daha sonrada oluşturduğumuz programı derleyip Hex file (Hex Dosyası) haline getirip Pic’e yüklemeyi öğreneceğiz.

Basic programları yazılırken bir editör programından yararlanılır. Bu herhangi bir editör programı olabileceği gibi BASIC ler için yaratılmış özel editör programları da olabilir. Tabii ki özel editörlerin görsellik ve program takibi açısından büyük avantajları vardır.  Bu nedenle bizde Özel editör programlarından olan Micro Code Studio programını kullanacağız.
Pic ile Analog – Digital Çevirici Kullanımı Pic ile Analog – Digital Çevirici Kullanımı 

Ders – 5

Pic ile Analog – Digital Çevirici Kullanımı:

Günlük hayatta kullandığımız cihazlar genelde Analog ve Dijital olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Sayısal sistemle çalışan tüm cihazlar Dijital olarak nitelendirilmekte bunun dışındakiler ise Analog cihazlar olarak nitelendirilmektedirler. Mikroişlemcilerin tamamı dijital cihazlardır. Zaman zaman mikroişlemci bazlı bazı cihazların Analog cihazları kontrol etmesi istenir. Zaman zamanda Analog sinyallerin işlenip değerlendirilmesi için bu sinyallerin dijital sinyaller haline getirilmesi gerekir.
İşte bu gibi durumlarda Analog – Digital çeviriciler kullanılır. Yalnızca A/D çevirici olarak üretilmiş entegreler olduğu gibi bazı Pic’ler de bu çeviriciler seçimli olarak hazır bulunurlar. Burada A/D çeviricisi bulunan Pic’ler incelenecek ve kullanımları konusunda örnekler verilecektir.
Bu konuda en çok kullanılan Pic’lerden birisi 16F877 entegresidir. 40 bacaklı olan bu entegrede 8 kanal ve 10 bit hassasiyette A/D çeviricisi bulunmaktadır.
A/D çevirim prensibi genelde bir kondansatörün belirli bir referans voltajı ile şarj edilip deşarj için geçen sürenin sayılması esasına dayanır. Elde edilen süre bilgisi ise Analog değere karşılık elde edilmiş olan dijital değer olarak verilir.
kesme (ınterrupt) kullanımı kesme (ınterrupt) kullanımı 

DERS-6

KESME (INTERRUPT) KULLANIMI:

Tüm bilgisayarlar ve mikroişlemci sistemlerinde kullanılan bir özelliktir. Basitçe açıklamak gerekirse, bir mikroişlemciye kesme anında neler yapması gerektiği bir program bölümü şeklinde verilir. Açıkçası mikro işlemci kesme oluştuğu anda yaptığı işi tamamen bırakarak kesme bölümüne gider ve orada gösterilen işleri yapar. Kesme bölümünün sonunda tekrar geriye dön komutunu alır ve önceden yaptığı işe kaldığı yerden devam etmek üzere döner.

Bu olayı günlük hayatımızda yaşadığımız bir örnekle açıklayalım isterseniz.
Diyelim ki bir evde yaşıyorsunuz ve bir gün tüm aileyi topladınız. Amacınız aileye bir yangın olması durumunda ne yapılması gerektiğini öğreteceksiniz. Burada yangının meydana gelmesi bir kesme olayı olacaktır. Normal yaşama düzeninde hiç yangın olmaz ise kesme oluşmayacak demektir. Ama oluşma ihtimali her zaman olacaktır. Şimdi bir akşam yemeği esnasında yangın çıktığını varsayalım. Kesme oluşacak ve herkes önceden öğretildiği gibi görevinin başına koşacak. Yangın söndürülecek ve her kes yemeğe geri dönecektir. İşte tipik bir kesme olayına örnek.

Kesme olayını kısaca açıkladıktan sonra Pic işlemcilerinde hangi olayların kesme yaratabileceğine bir göz atalım.
 

harika birşey bunlar Smile
 

çok işimize yarayacak bunlar,teşekkür ederiz.
 

sevgili cnt;
bu güzel notlar için sana çok çok teşekkür ederim...
devamının gelmesi dileğiyle. başarılar dilerim.
Cevap Gönder
1. sayfa (Toplam 7 sayfa)
Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sonraki

Pic Basic Pro ile Programlamaya Giriş (türkçe ve görsel uygu

Benzer Konular
Başlık Yazar
bazı emu girişli olan uyduların giriş kodları!! tarikkaynak
C Programlamaya Giriş - 100 sayfa bilgipaylasarakartar
Programlamaya Giriş Ders Notları KaRTaL_eRCiYeS
i.t.ü programlamaya giriş ders notları(c) comp_eng
Matlab 7'ye Giriş Görsel Anlatım (Ses+Görüntü :) ) Tayfun
asm + basic + pascal +görsel pic derleyici prog. cirkinordek77
visual basic 6.0 görsel ve sesli ders anlatımı (istek) yasammm
visual badsic 6.0 görsel vede sesli ders anlatımı (türkçe) programmar
Robotiğe giriş ve matlabda robot tasarımı(robotix) türkçe sarka254

Elektronik ve Teknoloji MerkeziSitemapSEISSSLinksİletişim