Elektrotekno.com Ana Sayfa || Tezler, Makaleler vb.


Şu an E-kütüphane (Elektrik, elektronik ve haberleşme konularında) kategorisi içerisindeki Tezler, Makaleler vb. forumunda bulunuyorsunuz. Bu sayfada üyelerimizin "YG Yeraltı Kablolarda kullanılan Yalıtkanlar ve İletkenler" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.

YG Yeraltı Kablolarda kullanılan Yalıtkanlar ve İletkenler

Kayıt: 15 Şub 2007
Mesajlar: 7
Konum: Zonguldak Ereğli
Offline
mahmut01
Tarih: 16 02 2007 12:34

YG yeraltı kablolarda kullanılan yalıtkanların ve iletkenlerin anlatıldığı bir araştırma ödevidir. İTÜ elektrik mühendisliği bölümü Yüksek Lisans YG Yeraltı Kabloları Dersi kapsamında hazırlamıştım. Sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. İnşallah türkçe kaynak konusunda yaşadığımız sıkıntıların bir kısmını da olsa izole edebilirsem ne mutlu bana.

Yalıtkanlarla ilgili Başlıklar:
GÜÇ KABLOLARINDA KULLANILAN YALITKAN MALZEMELER

ALÇAK GERİLİM KADEMESİ VE İŞARET KABLOLARI
 Termoplastik Elastomerler [TPE]
 Doğal Kauçuk [NR]
 Stiren butadien kauçuk [SBR]
 Nitril butadien kauçuk [NBR]
 Butil kauçuk [IIR]
 Silikon kauçuk [SIR]
 Etilen vinil asetat [EVA]
 BEZ YALITKANLAR

ORTA GERİLİM KADEMESİ

 Polietilen[PE]
 Çapraz Bağlı PE [XLPE]
 Tree Retardant Çapraz Bağlı Polietilen [TR-XLPE]
 Etilen-Propilen Elastomer [EPR]
 Kâğıt izoleli Kurşun kaplı (Paper-Insulated Lead Covered Cables) [PILC]


YÜKSEK GERİLİM KADEMESİ

 Çapraz Bağlı Polietilen [XLPE]
 Kâğıt /Yağ
 Kâğıt/Polipropilen [PPP]
 SF6 Gazlı İletim Hatları [GIL]

--------------
KABLO TASARIMININ TARİHSEL SERÜVENİ

1880 yazında Thomas Edison ilk akkor lambalı aydınlatma sistemini New York’ta kurmayı planladı. Kablonun kesiti her eve giden ayrık kabloların kesitlerini toplamı kadar olmalıydı ve bu kadar kalın bir kabloyu havai hat olarak tasarımlamak imkânsız görülüyordu. Bu yüzden tasarladığı bu kabloların gaz boruları gibi gömülü olması gerektiğine karar verdi.
Edison ağaç kütüklerinin iyi bir yalıtkan oluğunu düşündü ve düşük gerilimde oluşacak akım kaçaklarının herhangi bir soruna yol açmayacağını tahmin etti. Ve derin olmayan çukurlar hazırlanıp, tahta kalıpların içerine yerleştirilmiş iletkenler bu kanallara yerleştirildi. Sonrada Edison sistemin çalışma davranışını görmek için yağmurlu bir gün beklemeye başladı. 20 Temmuzda yağmur yağdı ve elektrik bütün yönlere dağıldı. Ve bütün hat elektrikle yüklendi ve gecenin karanlığında lambalar ölmeye hazırlanan ateş böcekleri gibi parlamaya başladı.
İlk iletken yalıtma işi oluklara katran akıtmak suretiyle yapıldı. Bu deneme başarılı olamadı. Ardından aynı oluklara muslin (pamuk kumaş) sarılmış iletken yerleştirilmesi ile tekrar denendi. Sonuç yine istenen düzeye ulaşamamıştı. Sırasıyla birçok değişik yöntem denendi. Edison son olarak yorucu rasgele

1 Kullanıcı bu konu için mahmut01 arkadaşımıza teşekkür ettiler



YG Yeraltı Kablolarda kullanılan Yalıtkanlar ve İletkenler


Benzer Konular

- ag ve yg’ de kullanılan izolatör tiplerini ve m...

- bir devre kartı üzerinde kullanılan elemanlar i...
- OG Enerji nakil hatları ve XLPE kablolarda geri...
- Baz istasyonlarında kullanılan anten çeşitleri
- yeraltı güç kablolarının bilgisayar destekli an...
- sinema sistemlerinde kullanılan crown amplifikatör
- Enerji Nakil Hatlarında Çok Kullanılan Degişik ...
- Kesicilerde Kullanılan SF6 Gazı ve Özellikleri
- OG Yeraltı Kablosu için Beton KAblo Kanalı Deta...
- Akış Diyagramlarında Kullanılan semboller ve an...

- Güvenlik sistemlerinde kullanılan CCD kamerara ...

- en çok kullanılan 20 program
- benzinli motorlarda kullanılan sensörler - sunum
- Haberleşme Sistemlerinde Kullanılan Temel Kodla...
- kablolarda akım taşıma kapasitesinin sıcaklıkla...
- p-n yarı ıletkenler

Etiketler: yeraltı kablolarda kullanılan yalıtkanlar İletkenler

Sitemize üyelik ve içeriğin indirilmesi tamamen ücretsizdir. Sitemizde paylaşılan tüm dokümanlar (Tezler, makaleler, ders notları, sınav soru cevaplar, projeler) paylaşımcıların bireysel çalışmaları olup telif hakları kendilerine aittir ya da açık bir şekilde kamusal alana yerleştirilmiş dokümanların birer kopyalarıdır. Kişilerin bireysel çalışmalarını sitemizde yüklemesinde, sitemizde paylaşıma teşvik eden puanlama sisteminin de etkisi büyüktür. Bunlara rağmen hala size ait olan ve burada bulunmasına izin vermediğiniz dokümanlar için iletişim bölümünden yöneticilere bildirmeniz durumunda derhal silineceklerdir.
Türkçe çeviri: phpBB Türkiye | Powered by phpBB and Design by Crazy Bat based
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68