Re: PİC ile 220 lamba kontrolü sorunu
deneme123 yazmış
evet datasheet e göre bağladım. Daha sonra araştırma yapıp isis te deneme yapılırmı onu buldum ve 3021 kullandığım entegrede 5v girişinde 100R kullandııktan sonra triac'ın ateşlendiğini gördüm. şayet isis doğruysa ben yanlışım çünkü dijital devrelerde genelde opto diyoduna 5V besleme bağlanacaksa 330R kullanılıyordu. bunu isiste denedim 330R çalıştırmadı. 270R denedim çalıştırmadı. 220R çalıştırdı fakat tam istenen sonuç olmadı. 100R tam çalıştırdı. Sanırım ben normal transistörlü optolarla çalıştığımdan önyargılı davranmışım. yarın bu denemeyi gerçekleştireceğim . Sonucu buraya yazarım. Diyeceksinizki opto diyodu 330R ile yanmıyormu. mantıklı olan yanıyor çünkü seri led bağladığımda yandığını gördüm ama şu var ki sanırım diak yeterli ışığı alamadığından tetiklemiyordu. Bakalım gerçekte isis ne kadar haklı göreceğiz. Bu arada zero crossing entegresi moc 3031 moc 3021 yerine konulunca çalışmadı. bu da neden derken 100R yi 330R ye çıkardım çalıştı. başka türlü çalışmıyor. bu opto diak ta demekki giriş direnci çok önemli diyebiliriz İSİS e göre.
Triac sürmek bu kadar zor olmamalıydı. Ama insan başına gelince anlıyor.
Bu problem tamamen çözüldü. İSİS haklıymış. OPTO triac kullanılacaksa devre isis te kurulup giriş direnci onaylanacak ve ona göre takılacak. Belki de datasheet te belirleyemediğimiz bir şey var. Datasheet yanlış olmaz ama datasheet'e göre çalışmayan devre ufak değer değişikliğiyle çalıştı. Belki bir gün bir başka arkadaşımıza da lazım olur.
Ekte İSİS devresi var. buna göre yapabilirsiniz. Voltajları kontrol edebilirsiniz ve direnç değerlerini değiştirerek deneme yapabilirsiniz. Birisi iletimden önceki durum diğeri iletimdeyken durumu gösterir.

Başa dön