Elektrotekno.com Ana Sayfa || Analog devreler, projeler

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Tamamlanmış Elektronik Devreler, Projeler kategorisi içerisindeki Analog devreler, projeler forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "1.5 Volt flaşör led" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

1,5 Volt İle LED Fener (Test Ettim)

silisyum_2006
Tarih: 22 08 2006 18:44

Arkadaşlar proje bilim teknikte yayınlanmış bir projedir.Yani bana ait değil.Linki aşağıda.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisi...asayfa.htm

Devre şeması bu.

Yalnız ben şemadaki elemanları elimde olmadığı için birebir kullanmadım.
Transistörleri BC 337 ve BC 556 seçtim.
220 pF olan kondansatör elimde olmadığı için 1 nF seçtim.
47 Kohm yerine 25 Kohm kullandım.(İki 50 Kohm paralel)
1N5158 yerine zaten 1N4148 olabilirmiş ben de onu kullandım.
120 mikroH bobin yerine elimde olan ve değerini bilmediğim bir bobin kullandım.
Devrede kullanılan bobin aşağıdaki resimde yeşil olan L1 bobini.
Ben ise onun yerine yanındaki mavi olanı kullandım.
1,5 Volt İle LED Fener (Test Ettim) [/img]
Led parlak beyaz led.
Parçalar birebir olmamasına rağmen gayet iyi bir performans aldım.
Siz şemadaki aynı parçaları kullanarak daha verimlisini yapabilirsiniz.
Yukarıdaki şema ile 30 saatin üstünde yanma süresi var.
Ben de bitmiş piller ile 5-6 saat ledi yaktım.
Devre bu hali ile girişteki 1,28 volt gerilimi çıkışta 3,34 civarı verebiliyor.
Bu da led gerilimine çok yakın.Yani giriş gerilimi yaklaşık 2,6 kat arttırılıyor.
Pil olarak standart bir AAA Alkalin pil kullanabilirsiniz.Şarjlı pilde olur.
Ben uzun süre kullanılmış bir AAA Alkalin ile ledi saatlerce yaktım.
İşin güzel tarafı ışık azaldığında devre biraz bekletilip tekrar çalıştırıldığında led eski parlaklığını verebiliyor.
Devre hakkında açıklamate.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisi...ar/4/4.pdf
Devre anahtarlamalı(boost) tip bir yükselteç ve frekansı yaklaşık 20 kHz.
Burada da benim yaptığım devrenin resimleri.
electromd
Tarih: 23 08 2006 01:38

yoladığın devrenin mantığı oldukca sık kullanılmaya başladı yeni başlayanlar için oldukc iyi bir paylaşım olmuş.
ama biraz farklı bir anlatımda bulunmuşsun,hem pilin gerilimini arttırdğından hemde hemde pilin daha uzun sure kullanılabildiğinden bahsetmişsin. buda devrenin açıklamasını okuyanların mantığını anlamasını biraz güçleştirir. sanki bu devre gerilimi arttırmaya yarıyormuş başka yerde kullanılabilirmiş gibi bir sonuç çıkartabilir okuyanlar.
seninde belirttiğin gibi bu devre led'i devamlı beslemesyip 20 khz frekansla yakıp sönduruyormuş buda ledin daha kısa sure yanık kalması ve enerjiyi daha az harcaması demek.tabıkı bunu insan gözu algılayamadığı için bizim açımızdan bir dezavantajı olmuyor.
tekrar paylaşımın için sagol birazdaha dikkat lutfen.
Başa dön

silisyum_2006
Tarih: 24 08 2006 02:06

En üsttekiteki devrenin anlatıldığı orijinal yazıdan alıntı.
Ama başka uygulamalarda kullanılabileceğini iddia etmedim.Onu araştırmak lazım.
Başa dön

maresal
Tarih: 29 04 2008 04:26

aynı devreyi bende kurdum uzun süredirde kullanıyorum.Devrenin asıl amacı voltajı yükseltmek,yani anahtarlama gibi bir görevi aslında yok.Ancak devre tasarımından dolayı bunuda bir miktar yapıyor.Mesela ben bu devreyi tesadüfen ucuz, ir kumandalı, hareket dedektörlü alarmıma tuttuğumda cihazı aktive ettiğini gördüm. Devreyi başka amaçlar için kullanmak pek kolay değil.Gücü çok düşük ve sürekli bir salınım olduğu için yükünüzü sağlıklı bir şekilde besleyemez. Hatta 2.ledi bile pil azsa zor besliyor.
Başa dön