Elektrotekno.com Ana Sayfa || Tezler, Makaleler vb.

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.

Şu an E-kütüphane (Elektrik, elektronik ve haberleşme konularında) kategorisi içerisindeki Tezler, Makaleler vb. forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "kaos kantrol" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.

Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

scada denetimli pid ile sıvı seviye kontrolü

enderbaris
Tarih: 20 09 2006 20:47

SCADA DENETİMLİ PID İLE SIVI SEVİYE KONTROLÜ
Özet
Bu çalışmada Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Bölümü Kontrol Ana Bilim Dalı laboratuvarında bulunan GUNT RT512 SEVİYE ÜNİTESİ’nin, PLC’ de PID yöntemi kullanılarak SCADA destekli kontrolü yapılmıştır. PLC olarak Siemens’in CPU 314 IFM modeli PLC ve PLC’ yi programlamak için Simatic S7 programı kullanolmıştır. SCADA programı olarak da yine Siemens’in WinCC SCADA programı kullanılmıştır. PLC ile bilgisayar arası iletişimi MPI adaptörünü kullanarak gerçekleştirimiştir. Donanım olarak böylelikle PLC, PC, MPI adaptör, GUNT, program olarak da Simatic ve WinCC kullanılmaktadır.

GİRİŞ

Endüstride sıvı seviye sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistemler genellikle PID (proportional, integral, derivative) ve ON_OFF kontrol yöntemleriyle kontrol edilmektedir. Bu yöntemlerle kontrol edilen sistemlerde aşım ve kararlı hal hatası oluşmaktadır, bu da sistemin hassasiyetini olumsuz yönde etkilemektedir. Burada ise, sayısal bir kontrolör olan PLC’ de PID kontrol yönteminin SCADA destekli uygulanmasıyla bu problemin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.
GUNT RT512 SEVİYE ÜNİTESİ endüstride kullanılan sistemlere benzer bir sistemdir. Kullanılan elemanlar tamamen endüstride kullanılmaktadır. Mevcut sistem üzerinde enerji girişi pnömatik, kontrol girişi 4-20mA akım olan bir oransal valf, sıvı tankı, bir fazlı asenkron motor tarafından sürülen bir pompa, dönüş vanası, basınç algılayıcı, basınç/akım transdüseri (0-60mbar/4-20mA), ölçekli seviye tüpü ve UDC5000 digital kontrolörü bulunmaktadır. PLC’ de PID kontrolünü Scada destekli gerçekleştirmek amacıyla, sistemdeki PID ve ON-OFF kontrol işlemini gerçekleştiren UDC5000 digital kontrolörü devredışı bırakılmıştır. Sisteme bir PLC ve Scada için PC bağlanarak, PID kontrolör PLC yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Tasarl

1 Kullanıcı bu konu için b030100022 arkadaşımıza teşekkür ettiler

Just_Fair
Tarih: 21 11 2006 17:05

dostum eline sağlık... Bunu sen yaptıysan yardım almak isterim senden....
Başa dön

ezre
Tarih: 27 11 2006 09:21

Ellerine sağlık
bende PLC ile uğraşıyorum Siemens S7 de yeniyim vede WinCC de. Yazmış olduğun S7 programını bana yollama imkanın varmı?
Eğer yollarsan çok sevinirim.
Ve buna benzer örnekler varsa.
Yardımcı olursan çok sevinirim
Başa dön
sarka254
Tarih: 27 11 2006 10:17

dostum eline sağlık bende marmara üniversitesi mekatronik öğretmenliği labaratuvarlarında siemens bünyesinde eğitim aldım ve hala alıyorum,suan intouch scada yazılımı üzerine çalışıyorum,fakat wincc ile ilgili pek fazla bilgim yok bu konuda türkçe döküman konusunda bana yardımcı olursan cok sevinirim
deep_impact907@hotmail.com
Başa dön
karamand
Tarih: 02 12 2006 20:30

Tşkr

Gerçekten çok sağlam bir çalışma olmuş teşekkürler ve iyi çalışmalar...
Başa dön
naimdegirmenci
Tarih: 04 12 2006 01:11

güzel çalışma tşk...
Başa dön