Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Kod Paylaşım ve Soru Cevap Alanı kategorisi içerisindeki Genel Elektrik-Elektronik forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "550kW'lık dizel jeneraratör, 400kW'lık motoru kaldırabilir mi?" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!
merhabalar benim başıma şöyle bir olay geldi büyük çamlıca vericilerinin hemen altındakı bir kolejin bilgisayar sınıfında odanın tavanı cam kaplı olduğu için çok yüksek radyo frekansından dolayı bilgisayarların ekranı okunmayacak şekilde titriyor aynı zamanda kasadan dıııt sesi geliyor. benim fikrim röntgen odalarında kullanıldığı gibi odayı komple kurşun plaka ile izole etmek sizinde daha pratik bir fikriniz varsa paylaşırmısınız teşekkürler
O kadar abartmanıza gerek yok bence

. O işi röntgen odasından dışarıya radyoaktif dalgalar çıkmasın diye yapıyorlar galiba. Dediğiniz soruların çözümü ekranlama yapılarak halledilebiliyor. Bu ekranlamayı da şu şekilde yapabilirsiniz, odayı içeriden veya dışarıdan farketmez bir bakır kafes içerisine alarak güzel bir topraklama yapmanız yeterli olacaktır. Bağlantı noktalarının sağlam olması lazım. Topraklama konusu ile ilgili Karaköyde Amper elektrik diye bir firma vardı. Onlar bu konularla ilgili işler yapıyorlar sanırsam. Sizde basitçe deneyebilirsiniz.
Başa dön
serkancrk yazmış
merhabalar benim başıma şöyle bir olay geldi büyük çamlıca vericilerinin hemen altındakı bir kolejin bilgisayar sınıfında odanın tavanı cam kaplı olduğu için çok yüksek radyo frekansından dolayı bilgisayarların ekranı okunmayacak şekilde titriyor aynı zamanda kasadan dıııt sesi geliyor. benim fikrim röntgen odalarında kullanıldığı gibi odayı komple kurşun plaka ile izole etmek sizinde daha pratik bir fikriniz varsa paylaşırmısınız teşekkürler
kurşun radyoaktif alan için.maneytik koruma için en iyi çözüm faraday kafesi yapmandır.yani arkadaşında anlattığı gibi metal kafesi topraklarsan n içeri n dışarı giren çıkan olmaz.daha fazla kaynak için google`da faraday kafesi diye aratabilirsin
Başa dön
arkadaşım alimiyum folyalar elektromanyetik dalgaları bloke ediyor camları içtem alimiyum folyalar la kapatın sanırım işiniz halolacaktır lakin şöyle bir dez avantajı war sınıfa güneş girmez yani aydınlık olmaz
Başa dön
kafes
kafes için adı üstünde zaten, ızgara yapmak yeterli yani tamamen kapalı olması gerekmiyor.
Başa dön
Manyetik dalgalar sadece pencereden girse camları kaparsın yeter,

ama duvardanda geçtiği için camları kaplamak yetmeyebilir. Benim eski çalıştığım yerde de dediğin gibi bilgisayarlar o kadar dalgalanıyordu ki insanın bir iki saatten sonra başı dönmeye başlıyordu. Çünkü çalıştığımız binanın üstünden Y.G havai hattı geçiyordu. Ben o zaman bilgisayara böle yapıyorsa bize napıyor acaba diye düşünmeden edemezdim. zaten bizdede akşamları müthiş bir baş ağrısı olurdu iş çıkışında. Benim expatron yan tarafa yeni binayı dikerken binanın dış kolanlarında birbirine eklenerek bir Faraday Kafesi oluşturarak topraklama yaptırdı ve sonuçta dediğim olay ortadan kalktı. Sizde labaratuvarın içerisine yukarıdaki resimdeki sarı renkteki gibi bir kafes oluşturup bunu pirizin birindeki toprağa bağlarsanız faydasını görürüsünüz, hemde açık hava manzaranızdan olmazsınız. Saygılarımla..
Başa dön
tıbben ise günde en az 3 litre su iç ve hergün banyo yap (şaka değil)
Başa dön
mahmut01 yazmış
Manyetik dalgalar sadece pencereden girse camları kaparsın yeter,
ama duvardanda geçtiği için camları kaplamak yetmeyebilir. Benim eski çalıştığım yerde de dediğin gibi bilgisayarlar o kadar dalgalanıyordu ki insanın bir iki saatten sonra başı dönmeye başlıyordu. Çünkü çalıştığımız binanın üstünden Y.G havai hattı geçiyordu. Ben o zaman bilgisayara böle yapıyorsa bize napıyor acaba diye düşünmeden edemezdim. zaten bizdede akşamları müthiş bir baş ağrısı olurdu iş çıkışında. Benim expatron yan tarafa yeni binayı dikerken binanın dış kolanlarında birbirine eklenerek bir Faraday Kafesi oluşturarak topraklama yaptırdı ve sonuçta dediğim olay ortadan kalktı. Sizde labaratuvarın içerisine yukarıdaki resimdeki sarı renkteki gibi bir kafes oluşturup bunu pirizin birindeki toprağa bağlarsanız faydasını görürüsünüz, hemde açık hava manzaranızdan olmazsınız. Saygılarımla..
aslında yaşadığımız evide bu yöntemle yalıtmak istedim ama bu seferede cep telefonu,radyo vs. çekmez diye düşündüm sonra vazgeçtim
Başa dön
Merhaba;
Elektromanyetik dalgalar Manyetik geçirgenlik olan tüm yüzeylerden geçtiği için sadece pencerede bir önlem alarak E.M.Dalgaları yapıya girmesini önleyemezsiniz. Çünkü duvarında Camda olduğu manyetik geçirgenliği olduğu için her iki yüzeydende geçer. Bu nedenle ancak Faraday Kafesi yöntemi ile bu sorunu çözebilrsin. Çünkü FARADAY YASASINA göre E.M.Dalgalar bir iletkene etki yaptığında o iletken üzerinde bir elektrik akımı oluştururlar. İşte bu akımın faraday kafesindeki iletkenler üzerinden toğrağa akar. Bu şekilde E.M.Dalgaların etkisi toprağa gideceğinden yapı içerisindeki alanda E.M.Dalagalrının da bir etkisi kalmaz.
Sonuç olarak yukarıda da arkadaşlarımızın dediği gibi faraday kafesi yöntemiyle yapı içerindeki E.M. Dalgaların etkileri minimize edilerek, yapı içerisindeki bilgisayar v.b. her türlü elektronik aksamlar ile insan sağlığı üzerindeki etkisi minimize edilir. Biz elektrik mühendisleri bugibi sorunlardan dolayı yeni yapılan yapıların elektrik projelerinde temel topraklamasını yapıyoruz.
Başa dön
Merhaba;
berat23' ün yazdıkları biraz kafamı çeldi.
Biz yaptığımız projelerde topraklama ve parotoner sistemini Faraday kafasi prensibine uygun şekilde binayı kafesleyerek yapıyoruz.Bu uygulamayada bu şekilde geçiyor.Bu sistemi yapmaktaki mantığımız tüm binada eşpotansiyel bir topraklama ve binayı yıldırımdan korumak.
Peki ye bu sistem elektromanyetik dalgalarıda süzüyor ise bina içi gsm iletişimini yada bina içi güvenlik sistemlerini (radyo dalgası ile çalısan iletişim sistemleri) etkiler mi?
Başa dön
Sayfaya git
1,
2 Sonraki
elektromanyetik dalgalardan nasıl korunabilirim