Elektrotekno.com Ana Sayfa || Tezler, Makaleler vb.

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an E-kütüphane (Elektrik, elektronik ve haberleşme konularında) kategorisi içerisindeki Tezler, Makaleler vb. forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "Güç sistemleri analizi" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

scada tezi

netograt
Tarih: 09 02 2007 15:14

1-SCADA genel bilgiler
2-İletişim Yapısı
3-Protokoller
4-Remote Terminal Unit
5-Merkezi Kontrol birimi

-----------
SCADA GENEL BİLGİLER

1. GİRİŞ
Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki son gelişmeler ve bunlarla ilgili cihazlardaki maliyet düşüşleri, elektrik dağıtım sistemlerinin otomasyonunu teknik ve ekonomik olarak yapılabilir hale gelmiştir. Dağıtım otomasyonu, şebekenin uzaktan izlenmesi ve hızlı ve etkin bir şekilde kontrolunu sağladığından, sonuçta daha güvenilir, sürekli ve kaliteli elektrik enerjisi beslemesini mümkün kılmaktadır.

Dağıtım sistemlerindeki otomasyon işlevlerinden hangilerinin gerekli olduğu teknik ve ekonomik açılardan yapılabilirlikleri mevcut sistem, altyapı ve uygulamalara bağlıdır. Ekonomik değerlendirmelerde, aday işlevlerinin yararları belirlenerek, o işlevin maliyeti ile karşılaştırılırlar. Bu noktada göz önüne alınması gereken konu da, dağıtım otomasyonunun sağlayacağı yararlardan bir kısmı para cinsinden somuta indirgenemeyeceğidir. Bu yararlara örnek olarak, servis güvenirliliğinin artması tüketici şikayetlerinin azalması, insan emniyetinin artması, planlama amaçlı bilgilerin daha çok ve doğru elde edilmesi, elektrik kurumunun halk nezdindeki görünümünün düzelmesi gösterilebilir. Diğer taraftan, işletme ve bakım giderlerinin azalması, enerji satış hasılatlarının artması ve yatırmların ertelenmesi gibi yararlar somut olarak değerlendirilebilir.
Ülkemizde şu ana kadar ciddi ve önemsel bir dağıtım sistemi otomasyonu işlevi gerçekleştirilememiştir. İletim görevi yapan 34.5 KV’ luk sistem haricinde de otomasyon için gerekli ve uygun altyapı bulunmamaktadır. Son zamanlarda herkesin şikayetine sebep olan arıza ve kesintilerin sıklığı ve süreleri, bir şekliyle dağıtım sistemlerinin uzun süredir ihmal edilmesi ve gerekli yatırımların zamanında yapılmamasına dayandırılabilirse de, bunun yanında uygun dağıtım otomasyonu işlevlerinin kurulmamış olmasına da bağlıdır. Orta Gerilim fiderlerindeki arızaların uzaktan algılanmasını, izole edilmesini ve sistemin tekrar enerjilendirilmesini hızlı bir şekilde yapabilecek bir otomasyon işlevine öncelik kazandırılmalıdır. Bu tür teknolojilerin ülkemizde dağıtım sistemlerinin işletilmesimde bir an önce uygulamaya geçmesi gerekli duruma gelmiştir.
Elektrik şebekelerinde ilk otomasyon uygulamaları, iletim şebekelerinin uzaktan gözlenmesi ve denetlenmesi amacı ile kurulan SCADA sistemlerdir.

2 Kullanıcı bu konu için c@ner1986 arkadaşımıza teşekkür ettiler

scada tezi