Elektrotekno.com Ana Sayfa || Programlanabilir Cihaz ve Elemanlar || Microchip Pic Serisi

servo motor acil yardım

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Kod Paylaşım ve Soru Cevap Alanı kategorisi içerisindeki Microchip Pic Serisi forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "PARSIC Seri haberleşme örneği. Parsic yazarı Swen Gosch tarafından" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!
snobby
Tarih: 12 12 2007 22:38

Merhaba Arkadaşlar ;

Ben Servo motoru yönlendirmek istiyorum. Servonun 0 derece , +30 derece +60 derece +90 derece -30 derece -60 derece ve -90 derece donmesini istiyorum fakat assembly de yazdığım program sadece 0 derece +90 ve-90 derece dönderebiliyorum. +-30 ve+-60 yı yakalayamdım. Yani 0 +90 -90 derecelerinin dışında kalan dereceler mesela 31,5 yada 62,4 gibi küsüratlı dereceler oluyor. Yazdığım bu programı ekte veriyorum yanlışım eksiğim nedir ? bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation

2 Kullanıcı bu konu için Elektroline arkadaşımıza teşekkür ettiler

kinoxy
Tarih: 16 12 2007 13:02

keşki yazdığın programı ekte vermek yerine başka bir yere yükleyipini buraya koysaydın. bu şekilde yardım edeceklerin puanlarının gitmesine neden olursun ve yardım edecekler bu yüzden ilgilinmekten bile vazgeçebilirler.
Başa dön

admin
Tarih: 17 12 2007 00:37

kinoxy yazmış
keşki yazdığın programı ekte vermek yerine başka bir yere yükleyipini buraya koysaydın. bu şekilde yardım edeceklerin puanlarının gitmesine neden olursun ve yardım edecekler bu yüzden ilgilinmekten bile vazgeçebilirler.
Merhaba,
Emin olun ki, bunun gibi yardım konularındaki eklentiyi indirerek yardımcı olan arkadaşlar, yardımlarından dolayı alacakları puana artı olarak eklentiyi indirmek için harcadıklarının çok daha fazlasınıda beraberinde geri alıyorlar.

iyi çalışmlar.
Başa dön

ete
Tarih: 21 12 2007 12:18

Servo motor kontrolü konusunda eğitim amaçlı yazdığım programı ve devresini aşağıdan yükleyebilirsiniz.

http://www.4shared.com/file/32913004/47...O_ETE.html

Servo motorlar genelde 0,5 ms ile 2 ms arasında high pals'i ile çalışmakta ve palsin süresine göre konum bulmaktadırlar.
Piyasada ayrıca 1-2 ms arasında çalışan motorlarda bulunmaktadır. Bu motorlar için yeniden hesaplama yapılmalıdır.

Devrede 3 ayrı motor 3 ayrı pot ile konumlandırılmaktadır. Sıfır noktasından itibaren referans alırsak 1. motor soldan sağa hareket almakta, 2 ve 3. motor ise sağdan sola hareket almaktadır.
Kullandığım motorlar 0,5-2 ms aralıklı motorlardır. Biliyorsunuz servo motorlar yalnızca 180 derece hareket kabiliyetine sahiptirler. İçini açıp tadilat yaparak (henüz nasıl olduğunu bilmiyorum hiç elime bu tür motor geçmedi) daha fazla döndürülebileceği söylenmektedir.

İlk iki motorun açısal gösteriminin 0-180 derece olarak verdim. Sondaki 3. motoru ise isis sisteminde -90 0 ve +90 olarak gösterdim.
Ayrıca son motorun açısal değerleri ondalıklı olarak gösterilmiş olup diğerleri tam sayıdır. İsteyen 3. motor hesabına bakarak diğerlerinide ondalıklı yapabilir.
İsis açı değerleri ile benim açı değerleri eksi açılarda fark etmektedir. Neden kaynaklandığını anlamadım. Ben her iki konumda aynı formülü kullandığıma göre hata isiste olsa gerek diye düşünüyorum. Tam sayılı açı değerlerindeki farklar ondalıklı sayı hesabında dolayı olup önemsizdirler.

Aslında programı iyice inceleyen arkadaşlar servo konusunda her türlü bilgiyi oradan alabilirler. Örneğin servoyu 30 derece ye getirmek için ne yapmalıyım diyenler programda 30 dereceyi görünceye kadar pot ile ayar yapıp bu dereceye karşılık gelen zaman değerini pulsout komutuna vermelidirler.
Gerisi sizlere kalmış
KOlay gelsin
ETE
Başa dön
snobby
Tarih: 24 12 2007 18:57

tek motor

Çok teşekkür ederim. proje harika olmuş gerçekten tebrikler.yalnız benim elimde bir tane servo motor var. bunu bir servo motorda yapamazmıyız ?

ete yazmış
Servo motor kontrolü konusunda eğitim amaçlı yazdığım programı ve devresini aşağıdan yükleyebilirsiniz.

http://www.4shared.com/file/32913004/47...O_ETE.html

Servo motorlar genelde 0,5 ms ile 2 ms arasında high pals'i ile çalışmakta ve palsin süresine göre konum bulmaktadırlar.
Piyasada ayrıca 1-2 ms arasında çalışan motorlarda bulunmaktadır. Bu motorlar için yeniden hesaplama yapılmalıdır.

Devrede 3 ayrı motor 3 ayrı pot ile konumlandırılmaktadır. Sıfır noktasından itibaren referans alırsak 1. motor soldan sağa hareket almakta, 2 ve 3. motor ise sağdan sola hareket almaktadır.
Kullandığım motorlar 0,5-2 ms aralıklı motorlardır. Biliyorsunuz servo motorlar yalnızca 180 derece hareket kabiliyetine sahiptirler. İçini açıp tadilat yaparak (henüz nasıl olduğunu bilmiyorum hiç elime bu tür motor geçmedi) daha fazla döndürülebileceği söylenmektedir.

İlk iki motorun açısal gösteriminin 0-180 derece olarak verdim. Sondaki 3. motoru ise isis sisteminde -90 0 ve +90 olarak gösterdim.
Ayrıca son motorun açısal değerleri ondalıklı olarak gösterilmiş olup diğerleri tam sayıdır. İsteyen 3. motor hesabına bakarak diğerlerinide ondalıklı yapabilir.
İsis açı değerleri ile benim açı değerleri eksi açılarda fark etmektedir. Neden kaynaklandığını anlamadım. Ben her iki konumda aynı formülü kullandığıma göre hata isiste olsa gerek diye düşünüyorum. Tam sayılı açı değerlerindeki farklar ondalıklı sayı hesabında dolayı olup önemsizdirler.

Aslında programı iyice inceleyen arkadaşlar servo konusunda her türlü bilgiyi oradan alabilirler. Örneğin servoyu 30 derece ye getirmek için ne yapmalıyım diyenler programda 30 dereceyi görünceye kadar pot ile ayar yapıp bu dereceye karşılık gelen zaman değerini pulsout komutuna vermelidirler.
Gerisi sizlere kalmış
KOlay gelsin
ETE

Başa dön

ete
Tarih: 24 12 2007 19:02

Tabiiki yapabilirsin. Tek motor bağla olsun bitsin.

ETE
Başa dön
snobby
Tarih: 24 12 2007 19:51

display

paki lcd de motor bir motor iki yazılmasını istejmiyorum sadece motor bir nasıl yazdırıcağız kusura bakma ben pic basic pro kullanmadım zorlanıyorum yardımcı olduğun içinde çok teşekkür ederim

ete yazmış
Tabiiki yapabilirsin. Tek motor bağla olsun bitsin.

ETE

Başa dön

ete
Tarih: 24 12 2007 21:25

İstediğini yapmaya çalıştım.
İnşallah Olmuştur.

Ete
Başa dön
snobby
Tarih: 25 12 2007 00:11

+90 -90

Çok teşekkür ederim ya çok makbule geçti valla. ellerine sağlık ben çok soru soruyorum sana ama son bir soru +90 ile - 90 yapmak istersek naparız Very Happy ? ben biraz karşılaştırma yaparık değişiklikler yaptım ama bir türlü ulaşamadım :d son kez yardım edersen sevinirim çok sağol etmessende canın sağolsun :d Ayrıca bunu gerçekte denerken lcd olarak bu yazan model yeterli olcaktır dimi . extrem bir şey yapmamıza gerek yok değilmi :d
ete yazmış
İstediğini yapmaya çalıştım.
İnşallah Olmuştur.

Ete

Başa dön

ete
Tarih: 25 12 2007 07:49

İlk programda bahsini ettiğin gösterimle ilgili örnek var zaten. Biraz çaba ile sende yapabilirsin. Artık onu yapmayacağım.
Aslında siparişle iş yapmayı sevmem ama yinede bu kadarını özel olarak yaptım sana.
Biraz çalış örnek üzerinde sağını solunu değiştir. Nere nasıl değişiyor gör. Elinde simulasyonuda var . Aslında çok kolay yapmak. Bu nedenle ya kendin yapacaksın yada bir başka bilene soracaksın.

2x16 karekter LCD lerin hepsi orada olur. İlk program 4x20 karekter LCD ye yazılmış idi. Karıştırma.

Ete
Başa dön

Sayfaya git 1, 2  Sonraki

servo motor acil yardım