Elektrotekno.com Ana Sayfa || Tezler, Makaleler vb.

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.

Şu an E-kütüphane (Elektrik, elektronik ve haberleşme konularında) kategorisi içerisindeki Tezler, Makaleler vb. forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "Wimax Teknolojisi" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.

Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

Vakumlu ısı iletim sistemleri

nakatafree
Tarih: 15 02 2008 00:51

BÖLÜM 1
ISI İLETİM SİSTEMLERİ....................................................................................... 1

BÖLÜM 2
VAKUMLU ISI İLETİM SİSTEMİ ........................................................................... 4

BÖLÜM 3
SUYUN KAYNAMASINDA ISI İLETİMİ.................................................................. 6

BÖLÜM 4
SUYUN YOĞUNLAŞMASINDA ISI İLETİMİ.......................................................... 14

BÖLÜM 5
VAKUMLU ISI İLETİM SİSTEMİNİN YOĞUNLAŞTIRICISININ HESABI .............. 19

BÖLÜM 6
YOĞUNLAŞTIRICININ ISIL PARAMETRELERİNİN HESABI ............................. 26

BÖLÜM 7
YOĞUNLAŞTIRICININ AIRO DİNAMİK PARAMETRELERİNİN HESAPLANMASI .......30

BÖLÜM 1

ISI İLETİM SİSTEMLERİ

Günümüzde sadece birkaç devlette standart küçük boyutlu termoelektrik modüller üretilmektedir. Bu modüller çok geniş çapta kullanılmaktadır. Özellikle freon veya absorts soğutma sistemlerinin kullanılamadığı veya kullanılması rantabl olmadığı alanlarda kullanılmaktadır. Termoelektrik modüllerin çalışma prensibine baktığımızda bunlarda freon ve absorts sistemlerde olduğu gibi ısı taşıyıcı madde bulunmamaktadır. Bu sistemlerde doğru akım kaynağından elektrik enerji direkt soğuğa ve ısıya dönüştürülmektedir. Başka bir deyimle termoelektrik modüllerde hareketli kısımlar bulunmamaktadır.

Termoelektrik modülden doğru akım geçtiğinde akımın yönüne göre modülün bir yüzeyi ısınırken diğer yüzeyi soğumaktadır. Modülün ısınan yüzeyin sıcaklığı sabit tutulduğunda soğuyan yüzeyin sıcaklığı akım şiddetine göre - derecelere kadar düşebilmektedir. Örneğin modülün sıcak yüzeyinin sıcaklığı t = + 40 C sabit tutulduğunda soğuk yüzeyin sıcaklığı t = - 25 C’ ye kadar düşmektedir. Pratikte modülün ısınan yüzeyinden çevreye ısının atılması aşağıdaki yöntemlerle gerçekleştirilebilir;

1.Termoelektrik modülün sıcak yüzeyine yapıştırılmış içinden sıvı dolaşabilen sistemden suyu geçirerek.

2.Sıcak yüzeyi sıvı dolaşım sistemi şeklinde tasarlanmış termoelektrik modülün sıcak yüzeyinden suyu geçirerek. Bunun için su şebekesi kullanılabilir.

3.Ara sıvı ısı taşıyıcısının suni devir daimini içeren kapalı devir daim ısı alış -veriş sistemiyle.

Kapalı devir daim ısı alışveriş sistemi termoelektrik modülün ısınan yüzeyine yapıştırılmış veya monte edilmiş kanallardan oluşan petekten , pompadan ,radyatörden ve fandan oluşmaktadır. Hava radyatörü içinde sıvının dolaşımını sağlayan borulara sahiptir. Bu hava radyatörü ayrıca fanla üfleyerek soğutulmaktadır Yukarıda adı geçen termoelektrik modülün ısınan yüzeyinden ısı atma yöntemlerinin temel eksiklikleri aşağıda belirtilmiştir.

Sıcak yüzeyin radyatörünün doğal konveksiyonla veya suni sirkülasyonla soğutulması az verimlidir.Çünkü radyatör yüzeyinde çevreye yayılan ( havaya aktarılan) h ısı verme katsayısı çok düşüktür. Örneğin doğal konveksiyonda
h = 3-5kkal /m2.s. C iken suni sirkülasyonda h = 45 - 50 kkal / m2.s.C’dir (1). Bu nedenlerden dolayı termoelektrik modülün yüzeyleri arasında sıcak yüzeyindeki tsı = 40 C iken oluşabilecek maximum ( Qyük = 0 ) sıcaklık farkı tmax = tsı - tso = 65 C olması gerekirken soğutulan hacmin içindeki sıcaklıkla çevre sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkı, kayıplardan dolayı Δt = tçe - tiç = 25 C kadar azalmaktadır.

2 Kullanıcı bu konu için Ali743301 arkadaşımıza teşekkür ettiler

Vakumlu ısı iletim sistemleri