Elektrotekno.com Ana Sayfa || Staj defterleri, Deney Raporları, Ders Notları || Staj defterleri

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.

Şu an E-kütüphane (Elektrik, elektronik ve haberleşme konularında) kategorisi içerisindeki Staj defterleri forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "siemens yaz staj raporu 2006 - Automation & Drive (A&D) bölümünde" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.

Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

tüpraş kırıkkale rafinerisinde yapılmış bir staj raporu

firat.dogu
Tarih: 20 02 2008 00:36

ÖZET

Bu çalışma, bir tesisisin enerji dağıtım sistemini denetim altına almak amacıyla kurulmuş olan enerji otomasyon sistemi üzerine yapılmıştır. Otomasyon sistemi PLC-SCADA tabanlıdır. OG ve AG dağıtım merkezlerinde kurulu olan tüm kesicilerin ve şalterlerin enerji parametreleri, koruma röleleri ve enerji analizörleri vasıtasıyla bilgisayardan anlık olarak izlenebilmekte ve değerler veri tabanına kaydedilmektedir. PLC giriş modülleri ile digital ve analog sinyaller sahadan toplanmaktadır. Bu sinyaller bilgisayar ekranında gösterilmekte ve bazıları otomasyon senaryoları için kullanılmaktadır. Dağıtım sisteminde meydana gelen arızalar ve alarmlar, oluşma zamanları ile birlikte bilgisayarda gösterilmekte ve en kısa zamanda müdahale imkanı sağlanmaktadır. Sistemin en önemli özelliklerinden birisi de, arızalar ve şebeke kesintileri durumunda, önceden programlanmış senaryolar doğrultusunda şalterlere ve generatöre otomatik manevra yaptırmasıdır. Bu sayede tesisteki enerji kesintileri mümkün olduğunca en aza indirilmekte ve üretim kesintiye uğramamaktadır.

Staj sürem boyunca bütün bu sistemleri tanıma ve üzerinde çalışma fırsatı elde ettim. Tesise uygun enerji analizinin ana hatlarıyla nasıl yapıldığını ve buna uygun otomasyon sisteminin nasıl kurulacağını öğrendim. PLC-SCADA yazılımlarını enerji kontrol sistemleri üzerinde uygulama şansını buldum.

Ülkemizde enerji kalitesi düşüktür ve sık sık kesintiler oluşmaktadır. Dağıtım sistemini kontrol altında tutan ve en uygun senaryoya göre kumanda eden, enerji parametrelerini izleyip sistemi takip altına alan otomasyon sistemleri, elektrik enerjisinin tüketildiği tesislerde enerjideki sorunlardan kaynaklanan üretim kayıplarını en aza indirmektedir.

SUMMARY

This study is based on the automation of an energy distribution system in an establishment that manage electrical energy distribution. The automation system is based on a PLC- SCADA platform. Energy parameters of all circuit breakers in Mid Voltage and Low Voltage network are observed on-line by a PC and those values which are read from energy analyzers and protection relays are saved on database. Digital and analog signals are collected from the field by PLC input modules. These signals are shown on the monitor and some of them are used in automation scenarios. Faults and alarms of distribution network are appeared on the monitor on-line and immediate maintenance becomes possible. One of the most important duties of the automation system is commanding the circuit breakers and generator automatically with the pre-programmed scenarios. The energy breakdowns are minimised and production disturbances are prevented.

tüpraş kırıkkale rafinerisinde yapılmış bir staj raporu