Elektrotekno.com Ana Sayfa || Matlab
Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Kod Paylaşım ve Soru Cevap Alanı kategorisi içerisindeki Matlab forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "matlab ve sımulınk kullanarak lqr ve kutup yerleşimi metotları ile tepe vinci ko" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Kod Paylaşım ve Soru Cevap Alanı kategorisi içerisindeki Matlab forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "matlab ve sımulınk kullanarak lqr ve kutup yerleşimi metotları ile tepe vinci ko" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!
MATLAB ve C hakkında yardımmm...
Merhaba arkadaslar, baslıkta da belirttiğim gibi benim merak ettigim konu MATLAB'ın nerelerde yani hangi tip uygulamalarda kullanıldıgı. Yani ne derecede yaygın bir kullanıma sahip? Ben elk.-elt. muh. 3. sınıf ogrencisiyim ve bu programı ogrenmek istemiştm fakat bir hocam hiç gerek olmadıgını onun yerine bir dil (C,C++,...) bilmemin daha gerekli oldugunu soyledi. Ben C'yi ogrenmeye calısıorum fakat bir yandan da Matlab ogrenmek istiyorum. Acaba gercektende Matlabı bırakıp sadece C mi ogrenmeliyim. Yani bir dil bildigimde Matlab'ı gerekirse cok daha kolay ogrenebilecegimi ama Matlabın fazla kullanılmadıgı için ogrenmemin gereksiz oldugunu soyledi.Ben ise C'yi gercekten ogrenmeyi cok istiyorum fakat zor geliyor. Acaba kolay ogrenmenin bir yolu warmı, yada herhangi onerdiginiz turkce bir kaynak warmı? Burada sizlerin yardımına gercekten ihtiyacım war, deneyimli arkadaslar nasıl ogrendiklerini anlatıp, taktik verirlerse sevinirim. Yani normal bir kitabı okuyarak mı ogreneyim yoksa daha farklı bir yolu warmı?
Sizlerin de her iki konudaki goruslerinizi alırsam sevinirim. Herkesten yardım bekliyorum. Tesekkurler...
bence her ikisi
bence her ikisini de öğrenmen gerek...mühendislik için c+ yanında matlab programı da kaçınılmaz...
Başa dön
matlab programı hemen hemen tüm mühendislik dallarında kullanılıyor. elektronikte özellikle kontrol dalında tasarımda grafiksel analiz yapmakta kullanılıyor. matematiksel işlemlerin tümümnün çözümü mümkün.
birçok üniversitede ders olarak okutulması ne kadar önemli bir program olduğunu gösteriyor zaten.
Başa dön
c matlab
ben elektrik-elektronik 1.sınıfım ve yogun bişekilde hem matlab hem c öğreniyoruz. bu ikisinin de bizim için kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.
Başa dön
matlab yüksek seviye bir dildir ve tüm mühendislik uygulamalarında kullanım kolaylığı sağlaması doğrudur. Siz c de de bir grafik çizersiniz ama matlabda 2 satırda çizersiniz c de uğraşırsınız. C matlaba göre çok alt seviye bir programdır. Alt seziyeden kastım kolay anlamında değil. Fakat matlab programı biz kullanıcılara (anlama ve uygulama bakımında) c den daha yakındır. Fakat bugün işletim sistemleri bile c de yazılabiliyor, hatta ıyunlar bile ..düşünün kullanım alanını . Matlab dediğim gibi anlaşılması ve uygulanması daha kolaydır fakat c ile kıyaslanması çok doğru değildir bence. Her ne kadar matlab ile bugün robotik uygulamalar bile yapılıyor olsa bile bu alanda daha aşşağı seviye programlama dillerinin kullanıldığı da bir gerçektir.
Öneri: Ebette 2 sini de biliyor olman fakat ikisini de öğrenmeye çalışırken elde 0 olmamasına dikkat etmen. Şunu da eklemeliyiz aslında bu karar senin ileride çalışmak istediğin dalla da direk alakalıdır. Otomatik kontrol gibi bir hevesin varsa c ile başla öğrenmeye. Yok ben zaten en kötü bir p4 de çalışırım dersen matlab.
Başa dön
matlab programı bugün hemen hemen birçok mühendislik dalında kullanılabilecek nitelikte bir programdır.özellikle elektrik elektronik kontrol sistemlerinde kaçınılmaz bir programdır.c programlama ile kıyaslamak biraz yanlış olur diye düşünmekteyim.çünkü c temel bir programlama dilidir.c programlama matlab dan daha düşük seviyeleidir tabirini kullanmakta biraz yanlış gibi.çünkü sonucta matlab da c tabanlı bir programdır...
Başa dön
Matlab yazılımının birçok alanda uygulamaları vardır.İçerdiği “toolbox” adı verilen paketler aracılığıyla sayısal işaret işleme, kontrol tasarımı,test ve ölçüm, finansal modelleme ve analiz, haberleşme gibi birçok alanda kullanılabilir.Ayrıca Lineer cebir,istatistik,Fourier analizi,filtreleme,optimizasyon ve sayısal integrasyon gibi yerlerde de kullanbilirsin...kısacası matlabın kullanımı olmayan bir mühendislik alanı yok gibidir...bazı okullarda ders olarak sadece c'nin verildiğini biliyorum ama matlab da en az c kadar önemli bir programdır.
Başa dön
Arkadaşlar 3 yıldır matlab+simulink kullanıyorum.Okulda C++ builder da gördük hatta daha sonra bikaç arkadasla C++ ile uygulamalar yaptık.Bildigim kadarıyla size farklarını kabaca anlatmak isterim.Diğer arkadasların da dedigi gibi matlab ve C elektronik mühendisliği için gereklidir ama yerine göre tercih edilmesi daha uygun olur.Ancak burada bir fark var.
MATLAB bir paket programdır ve sadece komut satırlarından oluşmaz.Gelişmiş bir de simulasyon bölümü mevcuttur.Bu yüzden C den farklıdır.MATLAB da içerdiği toolbox lar sayesinde birçok elektronik alanda uygulama gerçeklenebilir.Özellikle otomatik veya dijital kontrol uygulamaları,geri beslemeli sistemler matlabda modellenebilir.Bu model sayesinde sistem parametreleri incelenip istenildigi sekilde sistemin parametrelerini değiştirebiliriz.Bunu matlab da görsel olarak çok rahat bir sekilde yapabiliriz.
Ancak eger bir yazılım yaptık ve bu atıyorum paralel porttan bilgi alıp ona uygun sekilde programda gerekli işlemleri yapıyor.Bunu yaparken de pc de arayüz olması ve kullanıcıya bilgi vermesi gerekiyor.İşte bu tip bi uygulama yaptıgımızda bizim bilgisayarımız dısında bir PC de bu uygulamayı calıstırmak istiyorsak C dili işimizi görmektedir.Cünkü başka bir bilgisayar da matlab kurup,sonra verileri matlab aracılıgıyla okumak işin uzun yoludur.Bunun yerine C de yazdıgımız programımızı setup haline getiririz ve baska bir pc de kullanmak gerektiginde kurar ve kullanmaya başlarız.
Kısacası yapacagımız uygulamaya baglı olarak C ve ya MATLAB diye ayrım yapabiliriz.Hangisi işimizi kısa yoldan ve kaliteli sekilde yapmamızı sağlayacaksa onu tercih etmemiz gerekir....
Başa dön
Merhaba Arkadaşlar...
Bende Elek- Elektronik Mühendisiyim ve bence c++ öğrendikten sonra matlab a geçiş yapman çok daha mantıklı çünkü programlama dili olarak şuanda c++ öğrenmen senin açından birçok programı rahat kullanman açısından sana avantaj sağlayacaktır... Matlab a gelince sana tavsiye edebileceğim yegane kitap Uğur ARİFOĞLU'nun Matlab kitabıdır kendisi benim üniversitede hocamdı ve Türkiye'de bu işin öncülerindendir kendisi ve hatta Yeni version Matlab lar kendisine denenmek için gönderilir geçmişte bu yana bu konu hakkında derin çalışmaları vardır...
Hocana gelince söylediğinde şu doğruluk payı var hiç bir şirket Matlab programını lisanslı satın almaz çünkü program çok pahalı ve kullanımı çok yaygın değil ama bu programı kullanabilen bir arkadaş asla normal statüde bir işte çalışmaz sana öyle söyleyeyim
Matlab programı birçok alanın toolbox larını içerir ve hangi konuda çalışmak istersen yada hangi alanda o toolbox lardan yararlanabilrisin aslında Matlab birçok alanı kapsayan çok geniş içerikli bir programdır... Satın alırken buna dikkat et ve Elektrik-Elektronik toolbox ına sahip olanını temin etmeyi unutma...
Programın genelde program yazma kısmı şimdilik kullanılsada simulink kısmı şuanda çok daha popiler ve kullanışlı hale geldi bu kısımda paket devreler veya komplex çalışma kutucukları vardır ve bunları birbirine ekleyerekde rahat bir kullanım ile istediğin simulasyonu oluşturup en doğru ölçüm ve sonuçlara ulaşabilrisin...
Herkese iyi çalışmalar... Ayrıntılı bilgi isteyenler veya başka konularda yardım isteyen arkadaşlar bilgim dahilindeyse elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım bildiğiniz gibi bilgi paylaştıkça çoğalır, teknoloji bilgiye ulaştıkça...
Saygılarımla...
Başa dön
arkadaşlar matlab programı kişisel olmayan kullanımlarda mutlaka lisanslı olarak satın alınması gereken bir paket programdır. aslında kişisel olan kullanımlarda da korsan değil de para verilerek alınması teorik olarak doğru olanıdır fakat türkiye lisanslı programlar açısından çok geride.(malum çok pahalılar)
fakat matlab'ın türkiye'de dağıtımını yapan FİGES firması geçen sene mersin üniversitesine gelerek bir matlab ürün ailesi tanıtım konferansı düzenlemişti. sakın ola ki matlab'ın korsan kullanımının xp veya photoshop kadar yaygın olduğunu sanmayın.
matlab'ın elektrik elektronik mühendisleri için elzem olduğunu bir kere her öğrenci arkadaş kafasına kazısın. matlab bilmeyen elk mühendisleri eğer çalışacağı alan iletişim, kontrol, elektronik tasarım vs vs ise diğer mühendislerden sıyrılacağını sanmasın. özellikle iletişim sistemleri, dsp için matlab şart. tabi simulink de her türlü simulasyon için mükemmel ve rakipsizdir....
Başa dön