Elektrotekno.com Ana Sayfa || Pic ve diğer işlemci ve denetleyiciler ile yapılmış devreler, projeler

Alarmlı Ayarlanabilir PIC 16F84 Entegreli LCD Göstergeli Saat Devresi

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Tamamlanmış Elektronik Devreler, Projeler kategorisi içerisindeki Pic ve diğer işlemci ve denetleyiciler ile yapılmış devreler, projeler forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "16f628 ile yapılmış set ayarlı termostat devresi" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

güROL
Tarih: 11 04 2008 11:40

Bu devre, alarmlı bir saat olarak kullanılması amacıyla tasarlanmıştır. Bu devre ile saati ve alarmı istediğimiz değere ayarlayabiliriz. Alarm ayarlanan (kurulan) saatte çalışır. Kristal osilatör referaslı olarak çalıştığı için bir kez ayarlandıktan sonra enerjisi kesilmediği takdirde geri kalma veya ileri gitme gibi sorunlar ortaya çıkmaz. Ayarlaması çok basit ve pratiktir. Saat ve alarm olarak verilen bütün değerler LCD displeyde gösterilmektedir.
Devrenin Çalışması ve Yapısı:

Devrenin Şeması:
Şekil 1: LCD göstergeli alarmlı ayarlı saat devresi şeması.

Devrenin Resmi:
Resim 1: Tamamlanmış devrenin çalışır şekildeki görünümü.

not:alıntıdır designed by:Mehmet Yılmaz

ultracemnova
Tarih: 14 04 2008 13:36

programı nasıl yazılıyor?

arkadaşım teşekkür ederim.ancak ben bu tür dijital devrelerin pıc entegre kısmına programı nasıl gömüyoruz gerçekten bilmiyrm.bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.burada kullandığımız program C mi yoksa başka bir programmı?
Başa dön
esb72
Tarih: 14 04 2008 14:02

Gürol eline sağlık

Eline sağlık güzel bir şema ama saat devrelerinin en önemli sorunu enerji kesilmelerinde gerçek zamanın işlemeye devam etmesini sağlamaktır. Pic'e pil bağlanabilir ama normalde fazla akım çektiği için pilin ömrü kısa olur.Harici bir RTC kullanarak ve onu 3,6V 60ma lik bir pille besleyerek enerji kesilmesi durumunda bile zamanın islemesini sağlayabilirsiniz. RTC ye örnek DS1302 ve DS1307 olabilir.Bu RTC lerin akımı 200nA civarındadır ve yaklaşık 2-3 yıl pil ömrü vardır.
Güzel şema ve paylaşımın için teşekkürler.
Başa dön

crocodile
Tarih: 14 04 2008 16:19

ultracemnova yazmış
arkadaşım teşekkür ederim.ancak ben bu tür dijital devrelerin pıc entegre kısmına programı nasıl gömüyoruz gerçekten bilmiyrm.bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.burada kullandığımız program C mi yoksa başka bir programmı?

ETE hocamızın picbasicle ilgli dersleri var onları indirip okursanız gerekten faydalı oluyor
Başa dön
catacombet
Tarih: 16 04 2008 23:27

arkadaşım teşekkür ederim.ancak ben bu tür dijital devrelerin pıc entegre kısmına programı nasıl gömüyoruz gerçekten bilmiyrm.bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.burada kullandığımız program C mi yoksa başka bir programmı

arkadaşım birkaç farklı programlama dili ile pic e program yazabilirsin. (picbasic, ccs,assembly,Jal vb. gibi) temelde hepsinin amacı aynı, bir komutu makina diline çevirip Ic ye işletmek fakat bu komutlar kodlama dilinden kodlama diline fark ediyor. Ben CCS kullanıyorum, daha önceleri asm kodlarıyla yazıyordum ancak c tabanlı ccs programı assembly ye oranla cok daha basit ve anlaşılır. Pic basic programı (bildiğim kadarıyla) biraz daha dar kapsamlı ve eksik tarafları (komut anlamında) var. Sana CCS ile C tabanlı Pic programlama dilini tavsiye ederim. Artık internet ortamında birçok örnekler ve konu anlatımları var ayrıca uygun fiyata Serdar Çiçek e ait CCS ile C programlama kitabını aldım ve çok güzel anlatmış. Öğrenmek istersen sana tavsiye edebilirim. Umarım bu bilgiler sana yardımcı olmuştur.
Başa dön

ultracemnova
Tarih: 17 04 2008 08:37

teşekkür ederim

yakında bir circiut dersi projem var.eminim ki faydası olucaktır teşekkürler.tek bildiğim programlama dili C şu an için.galiba onu kullanabilirim.
Başa dön