Elektrotekno.com Ana Sayfa || Programlanabilir Cihaz ve Elemanlar || Microchip Pic Serisi

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Kod Paylaşım ve Soru Cevap Alanı kategorisi içerisindeki Microchip Pic Serisi forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "16F628i devre üzerinde programlamak istiyorum - yardım" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

ds1302 & pic16f628 yardım

onurbilke
Tarih: 19 05 2008 01:46

Arkadaşlar DS1302 Uçları Devrede Aynen Şöyle Bağlı

RST > PORTA.0
IO > PORTA.7
SCLK > PORTA.6

Ama Ekranda Saati Görüntüleyemiyorum 00:00:00 ile karşılaşıyorum. Fakat IO ve SCLK uçlarına başka portlara bağladığım zaman saat çalışıyor. PIC16F628 de 6 ve 7 . uçlar kullanılamıyor mu acaba datasheet ten baktığımda giriş ve çıkış işaretleri var Bu Portlarda. Bu Uçlar Normalde Osilatör Giriş Ve Çıkışı Olduğu İçin Extra bir ayarmı yapmak lazım? Teşekkürler.

ete
Tarih: 19 05 2008 08:10

Biraz mantık muhakemesi yapalım. ELinde üniversal bir işlemci var. Üniversalliği aleti çalıştırmak için kullanılacak osilatör tiplerinden geliyor. Aletin içine dahili osilatörler tıkmışlar ve ayrıca 2 adet bacak koyup burayada harici osilatör yada kristal bağlayabilirsiniz demişler. Bu şekilde kullanıcının seçimine bırakılmış bir alet de önseçim denilen bir şey vardır. Yani kullanıcı her hangi bir şey seçmez ise kendiliğinden seçilen bir durum vardır. Bu durum harici XT tipi bir kristal bağlantısıdır. Yani sen hiç bir şey seçmez isen aletin kristal bağlamaya ayarlıdır. Bu yüzden çalıştıramıyorsun. Peki diğerini nasıl seçeceğiz?. Dahili OSC seçilirse,harici OSC bacaklarıda otomatikman I/O haline geliyor. AKıllıca, çünki artık onlara ihtiyaç kalmıyor.

Peki o halde ne yapman gerek?

PortA.6 ve PortA.7 nolu bacakları kullanabilmen için sigortalardan INTRC.OSC yi seçmen gerek.

Kolay Gelsin
Ete
Başa dön

onurbilke
Tarih: 20 05 2008 19:13

Tamam Hocam PIC i programlarken sigorta ayarlarından zaten Dahili Osilatörü Seçiyorum Fakat Değişen Birşey Yok.
Başa dön

onurbilke
Tarih: 21 05 2008 12:28

Problemi çözdüm PICIN Sigorta Ayarlarından IRCCLK yı seçiyodum. Fakat IRCIO Yu Seçmem Gerekiyormuş. İkisindede PIC Çalışıyor Ama Aralarındaki Farkı Anlamadım.
Başa dön
esb72
Tarih: 26 05 2008 09:28

multi fonksiyonlu pinlere dikkat

Selam Onur,
Mesela MCLR pinide bazı piclerde IO pini olarak atanabiliyor.Tebrikler problemi çözebilmişsin.Aslında bu tarz ufak hatalar iyi oluyor, kalıcı bilgiler edindiriyor insana.
Kolay gelsin.
Başa dön

ete
Tarih: 26 05 2008 10:27

Program içinden dahili OSC yi seçtiğini söylemiş idin. Ancak seçimin yanlışmış.
IRCCLK seçimi , dahili osc yi seçer ancak aynı zamanda OSC/CLKOUT (RA.6) pininden CLK çıkartır. Dolayısıyla bu pini I/O olarak kullanamazsın.
Halbuki IRCIO seçimi dahili OSC seçer ve OSC pinlerinide I/O olarak kullanmana imkan tanır.

Program içinden seçerken ..........INTRC_OSC_NOCLKOUT şeklinde seçmen gerekir idi. yalnızca INTRC_OSC şeklindeki seçim PortA.6 yı kullandırmaz.

@ESB72, MCLR pini ile ilgili olarak bir ilave yapayım. Çok kimse bu pinin fonksiyonunu yanlış anlıyor. Bu pin MCLR amaçlı kullanılmadığı zamanda yalnızca input pini yani "GİRİŞ PİNİ" olarak kullanılabilir. Output yani ÇIKIŞ olarak hiç bir zaman kullanılamaz.
Mutlaka biliyorsundur ama açıklarken IO olarak atanabilir (kullanılabilir) denilince kişiler bunu Output olarak da kullanmaya kalkıyorlar.

Ete
Başa dön
esb72
Tarih: 26 05 2008 11:11

Teşekkürler

selam ete,
bunu ilk senden duydum bilmiyordum.daha önce hiç mclr pinini reset harici kullanmamıştım. öğrendiğim iyi oldu.
Kolay gelsin.
Başa dön

ds1302 & pic16f628 yardım