Elektrotekno.com Ana Sayfa || Devre ve proje istekleriniz

Xenon Far ve Telsiz ???

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Tamamlanmış Elektronik Devreler, Projeler kategorisi içerisindeki Devre ve proje istekleriniz forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "Şarj devresi" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

can1363
Tarih: 01 11 2008 23:28

Merhabalar..

Ben amatör telsizciyim...Aracımda Dual Band (VHF-UHF) telsiz var...

Aracımda bulunan ve daha önce problem yaratmayan Xenon kit VHF bandında (amatör frekanslarda 145-146 Mhz) baskın bir gürültü oluşturmakta.Sanırım direk olmasada hormonisi.

Ne yaptıysam bu gürültüyü önleyemedim.Anteni araçtan uzaklaştırdığımda dahi azalsa bile gürültü devam etmekte...

Sanırım telsizin elektrik beslemesini filtrelemem gerekiyor.

Bunu nasıl yapacağım konusunda pek bilgi sahibi değilim...

Yardımcı olabilcek arkadaş olursa çok sevinirim....

Biraz araştırma yaptım.Genelde audio sistemlerinde sorun yaşayan çoklukta.Ama kesin bir çözüm bulamadım...

???

crocodile
Tarih: 02 11 2008 00:49

ses sitemi arızalarında sorun yaşayanlar için elektronikçilerde satılan filtreler var. bunu radyoya bağladıgınızda sorun gider. bu filtre denen şey araç çalısırken olusan parazitleri kondansatörün yaptıgı gibi düzeltmeye calısmak tam düz bir dc gerilim oluşturmaya çalışmaktır. peki sizin bu gürültü dediğiniz olay yalnızca araç çalısırkenmi oluyor?
Başa dön

can1363
Tarih: 02 11 2008 01:26

öncelikle ilginize teşekkür ederim...

bu gürültü Xenon farlarımı açtığımda (araç çalışırken yada çalışmazken) oluyor.

Xenon farların çalışma prensibi malumunuz yüksek akım ve yüksek frekans.Sanırım bu frekansın harmonisi kullandığım frekans bandına sarkıyor.

Örnek verdiğiniz filtreyi nerden temin edebilirim...yada bir adı var mı acaba ?

Tekrar teşekkür ederim...

İyi çalışmalar...
Başa dön

crocodile
Tarih: 02 11 2008 12:53

özel bir adı varmı bilmiyorum ancak elektronik malzeme satan dükkandalarda motor gürültüsünü filtrelemek istediğinizi söylediğinizde bunu veriyorlar
Başa dön

maresal
Tarih: 02 11 2008 13:50

bence öncelikle xenon farların inverter ve kablolarını ekranlamanız daha iyi sonuç verecektir, anteni araçtan uzaklaştırdığımda gürültü azalıyor demişsiniz, benim bundan anladığım beslemeden çok rf kirliliği oluştuğu. Far devrelerini metal bir kutu içine alarak bu kutuyu aracın şasesine bağlarsanız bence sorun büyük ölçüde çözülecektir.
Başa dön

can1363
Tarih: 03 11 2008 13:33

'crocodile' ve ' maresal ' arkadaşlarıma teşekkür ederim.

'maresal ' arkadaşımın dediği yöntemi bir kaç arkadaştan daha duydum.Malum ortada besleme değil bir RF kirliliği var...

Bu yöntemi deniyip iszleride bilgilendireceğim...

Teşekkür ederim...
Başa dön
ta2ctp
Tarih: 04 11 2008 01:43

rfı hk.

Selamlar,
Harmonik arkadaşımız,ağzımdan aldı desem yeridir.
dediklerine tamamen katılıyorum.
Xenon far konvertör devresinin ve kablolarının iyi ekranlanması ile sorunun büyük bir kısmını atlatırsınız.
Bu arada, Dual mobilinizin besleme kablosunu ve speaker kablolarını (+/- dahil) 4-5 spir bir toroid'den geçirirseniz RFI etkisini minimuma indirmiş olursunuz.
Dual mobilinizde ; şaseyi hemen antenin dibinden ve mobilden anten çıkış konnektörünün hemen dibinden en kısa yoldan vermeyi de unutmayın.
Bu size hem iyi bir RFI koruma hemde iyi bir SWR sağlayacaktır.
Saygılarımla
ta2ctp
Başa dön

can1363
Tarih: 04 11 2008 17:11

Sayın TA2CTP ilginize çok teşekkür ederim.

Dediğiniz gibi anten dipliğinin hemen altımdan şaseli antenim.Fakat Xenon kitin kablolarının yerlerini azda olsa değiştirdiğimde sinyalde artma yada azalma oluyor.Sanırım kablolardan ve balastlardan kaynaklanıyor.Dediğiniz gibi ilk vakit bulduğum gün komple sistemi tekrar elden geçirip ekranlama yapacağım.

Elektrik beslemesine gelince her iki kutup olmak üzere (+ ve -) sizinde demiş olduğunuz gibi 5 spir bir toroid hazırladım.Ama henüz deneyemedim.Bu toroidli sisteme birde filtre için kondansatör eklemem gerekir mi?

Bir nevi filitreleme gibi...

Tekrar teşekkür ederim...

İyi çalışmalar....73's

TB2NRE
Başa dön
ta2ctp
Tarih: 05 11 2008 11:35

Filtreleme ile ilgili..

Sevgili tb2nre ,
Mobil cihazın power kablolamasını direkt aküden yapmışsanız (ki istenen budur) ve de akü,mobil cihaza çok yakın bir pozisyonda ise gerek kalmaz çünki akü,ideal bir kondansatör gibi davranır,eğer akü biraz uzak düşüyor yada dolaylı bir noktadan besleme aldıysanız (mesela çakmak soketi vs gibi) o zaman RFI filtreleme yapmanızda fayda vardir.
Bu iş için hazır RFI filtreler satılıyor. Yada bazı malum bildiğin cihazların 220 giriş soketleri kendisinden enkapsüle vaziyette RFI filtreli oluyor,bunlardan da kullanabilirsin.
Şuna dikkat et ki ;
Kullanacağın filtrenin anma akımı Tx modunda çekeceğin akımı rahat karşılasın.
(Tx akımının 1,5 katı akımı rahat karşılayabilecek bir RFI filtre koymanı da ayrıca tavsiye ederim.
Zaten EMI için Xenonları da blendajlarsan sorununun giderileceği kanaatindeyim.
73's
ta2ctp
Başa dön

can1363
Tarih: 05 11 2008 20:06

Sayın TA2CTP ilginize çok teşekkür ederim.

Cihazımı direk aküden değil çakmak sigorta kutusundan aldığım DC ile besliyorum.Benimde düşüncem aküden beslemekti.Çünkü malum sigorta kutusuna gelene kadar ve sigorta kutusundan sonra kablolar aracın heryerinde dolaşıyor.Ve RF'e mağdur kalıyor.

Dediğiniz gibi ilk olarak Xenon kiti izole edip sonuçlara göre diğer denemelerede geçicem...

İnşallah diğer denemelerime gerek kalmaz Smile

İlginize tekrar teşekkür ederim..

Saygılarımla....73's

TB2NRE
Başa dön

Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Xenon Far ve Telsiz ???