Elektrotekno.com Ana Sayfa || Genel Elektrik-Elektronik

voltaj azaltımı ama nasıl?

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Kod Paylaşım ve Soru Cevap Alanı kategorisi içerisindeki Genel Elektrik-Elektronik forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "windmill - rüzgar tirbünlerine generator seçimi - yardım" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

gb622
Tarih: 16 06 2008 02:44

merhaba 3 adet AAA (ince) kalempil ile kullandığım ledli masa lambam var. bu lambayı elimde bulunan standart 5.7v ,max. 800mA lik nokia marka saj aletimle çalıştırmak istiyorum uygun dişi soketi lambanın govdesine yerleştirdim. sorunum şu nokia sarj aletinden çıkan 5.7 voltu ,3 adet AAA kalem pilin verdiği max 4,5 volta nasıl düşürebilirim? seri dirençmi bağlıyayım, zener diyotmu bağlayayım, bağlayacaksam değeri ne olur, yada başkabir yöntem?

saygılar ve teşekkürler...
tekin.yasin
Tarih: 16 06 2008 07:26

Merhaba. Bunun için birçok yöntem kullanılır. Düşürmek istediğin voltaj 1-5 V arasında. LM 317 de önerebilirim. Üstelikde pot sayesinde basit ayarda yapabilirsin.

Umarım işine yarar. Smile
Başa dön

maresal
Tarih: 16 06 2008 13:07

dostum aynısını bende yaptım ledli pilli masa lambamı nokia şarj adaptörüne bağladım.Ben lm317 filan hiç uğraşmadan basitçe elimde olan 5w'lık bir direnci bağladım 3-4 senedir kullanıyorum.Direcin değerini hatırlamıyorum ama 30 ohm filan yetecektir,deneye deneye ledlerine göre uygun direnci bulursun.
Başa dön

gb622
Tarih: 16 06 2008 14:25

saolun arkadaşlar, maresalin dediği yontem daha basit görünüyo, o halde ben lambanın govdesine dişi soketten sonra seri bir 30 ohm luk direnç bağladıktan sonra sorunum çözülecektir öylemi? bir de şu deneme işlemi kafamı karıştırdı, ledleri yakma olasılığım nedir acaba?
Başa dön

maresal
Tarih: 16 06 2008 14:49

direncin değeri, kaç led olduğuna,ledlerin kaç mA çekmesi gerektiğine, bağlantı tipine (hepsinin paralel olduğunu kabul ediyorum) göre değişir.önce yüksek ohm lu bir direnç bağla sonra yavaş yavaş küçült, ledlerin dolu pille verdiği ışığa ulaşınca o seviyede bırak.bikaç dakika yak ledlerde ısınma varmı bunu kontrol et.eğer yoksa sorun yoktur.eğer ısınma varsa fazla akım geçiriyorsundur direnç değerini biraz yükselt.eğer dikkatli davranırsan yakmazsın.
Başa dön

ferhatnusret
Tarih: 16 06 2008 15:36

LED li lambanın kaç amper olduğunu söylesen olay basitçe çözülür, şöyleki LED lamba 30 mA olsun. Giriş voltajın=5.7 Vdc, çıkış voltajın 4.5 Vdc olduğuna göre seri direncin değeri=(5.7-4.5)/0.03=40 ohm.
Başa dön
timpati
Tarih: 17 06 2008 14:37

ne kadar

@ferhatnusret'e katılıyorum.

burası teknoloji merkezi, pozitif bilimle uğraşıyoruz. "hatırlamıyorum, belki, sanırım, olabilir, biraz, hayli, epeyce, bayağı..." gibi belgisiz sıfatlarla ve belirsiz yanıtlarla karşılaşırsanız güvenmeyin. en iyisi ölçmek, hesaplamak ve bilerek denemektir. en azından bir ölçü aleti ve bir havyanız yoksa (ek olarak bir bilgisayar da fena olmaz) teknolojiyi yalnızca konuşursunuz. skolastik çağda da öyle yapıyorlardı: oturup dünyanın gerçekleri konusunda ahkam kesen filozofların zamanından bu yana ne değişti sizce?
Başa dön

maresal
Tarih: 17 06 2008 15:42

Re: ne kadar

timpati yazmış
@ferhatnusret'e katılıyorum.

burası teknoloji merkezi, pozitif bilimle uğraşıyoruz. "hatırlamıyorum, belki, sanırım, olabilir, biraz, hayli, epeyce, bayağı..." gibi belgisiz sıfatlarla ve belirsiz yanıtlarla karşılaşırsanız güvenmeyin. en iyisi ölçmek, hesaplamak ve bilerek denemektir. en azından bir ölçü aleti ve bir havyanız yoksa (ek olarak bir bilgisayar da fena olmaz) teknolojiyi yalnızca konuşursunuz. skolastik çağda da öyle yapıyorlardı: oturup dünyanın gerçekleri konusunda ahkam kesen filozofların zamanından bu yana ne değişti sizce?

Sen şimdi bu cevabı bana karşı mı yazdın ? Adam elinde ne olduğunu yazmamış bende herhalde hepsi paralel bağlı normal beyaz ledlerden oluşan 10-12 ledli lambadır dedim ve buna göre tahmini bir hesap yaptım.Ayrıca arkadaş burda böyle bir konuda yardım istediğine göre anlaşılan çok fazla bişey bilmiyor ben şimdi kalkıp adama sen şu led mantığını bi anla,ileri yön gerilimi nedir git öğren, ledlerinin datasheetine bak ileri yön gerilimi kaç volt olduğunda kaç mA akım geçirir bunların hepsini öğrensonrada otur kendin hesaplamı diyim?
Ek olarak, hatırlatayım; ferhatnusret'in yaptığı açıklamada tam olarak doğru değil eğer kesinlik istiyorsan. Ledler normal ampullerden farklı olarak sabit bir dirence sahip değillerdir. Sahip oldukları yarı-iletken yapı sebebiyle çektikleri akım doğrusal olarak artmaz. Yani bir led 2.0 voltta 5mA, 2.1voltta 6mA çekerken, 2.2 voltta 15mA çekebilir. Bu sebeple senin doğru kabul edip katıldığın, sonrada kesinlik istediğin, hesap pratikte uygulansada teoride doğru değildir.
Başa dön
timpati
Tarih: 17 06 2008 20:37

tekn

ben yalnızca "ben şöyle yaptım, oldu" mantığına sığınanlara genel bir yanıt verdim. niyetim kimseyi kötülemek değil, elektronikte bir cihaz ya çalışır, ya çalışmaz. ancak doğru elemanlar, doğru bağlantı ve akımla gerilimin doğru dozajıyla çalışır. bunun için ya ölçülecek, ya da tutarlı, denenmiş teorilere güvenilecektir. her iki durumda da "bilmeden" müdahale yanlıştır. açıklamaya çalıştığım budur. örnek olması açısından bu sayfadaki ifadeler sadece tetikledi beni. yoksa benzeri yüzlerce örnekle karşılaştım daha önce.

led konusuna gelince, ledler de diğer akkor flamanlı lambalar gibi elbette ki düşük gerilim verildiğinde düşük akım çekerler ve az parlaklıkla yanarlar (ışıldarlar). bunun içindir ki lambaların da ledlerin de üreticileri tarafından tavsiye edilmiş bir gerilimleri vardır. lambalar üzerinde genellikle yazar zaten. ledlerinkini ise sadece 500'lük-1000'lik poşetlerde almışsanız görebilirsiniz. ama genel olarak 20mA'i geçmesi önerilmez ve bu değer bir led için ideal akım değeri olarak kabul edilir. verdiği ışık akısı, parlaklık değerleri bu akım değerindeyken ölçülür.

sonra gerçekten de bir hesap hatası var. adaptörün geriliminin sabit olduğu varsayılıyor. bu tip şarj aletleri boştayken farklı yükteyken farklı gerilim değerleri verir. en iyisi @tekin.yasin'in verdiği devreyi yapmak ve ledler için isteğe bağlı en ideal parlaklıkta karar kılıp pot değerini sabitlemek olacaktır. yalnız LM317'li devrenin bir handikapı vardır. giriş ile çıkış arasında en az 2.5V kadar bir fark ister. çünkü ne de olsa seri gerilim regülatörüdür. yani 5.7V'un sabit kaldığını varsaysak bile, iyi bir akım verebilmesi için çıkışın alacağı maksimum değer 3.5V civarında olacaktır. bu durumda ledci arkadaşın yapacağı en pratik ve ucuz çözüm farklı direnç değerleriyle denemeler yapmak olacaktır.

ledlere zarar vereceği korkusunu yenmesi ise ancak piller tam dolu iken ledlerin çektiği akımı ölçmek ardından da kendi adaptörüyle 3 pilin arasındaki gerilim farkını bu akıma bölerek elde ettiği direnç değerine yakın bir-iki direnç alarak denemekle gerçekleşir.
Başa dön

gb622
Tarih: 19 06 2008 23:14

cevaplarınız ve ayırdığınız zaman için herbirinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum, açıklamalarınız benim için önemli bir yol gösterici oldu.
Başa dön

Sayfaya git 1, 2  Sonraki