Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an E-kütüphane (Elektrik, elektronik ve haberleşme konularında) kategorisi içerisindeki Tezler, Makaleler vb. forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "WLAN - Wireless Local Area Network - Kablosuz Yerel Alan Ağı" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!
ENERJİ YÖNETİM MODELİ
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş.
Proje Karakteristiği Stratejik İş Planından gelen Erdemir Genel Spesifik Enerji Tüketim Hedefinin tüm ünitelere yayılımı ve sahiplendirmesi ile, hedeflerin periyodik olarak gözden geçirilmesi ve bu suretle ortaya çıkan iyileştirmeye açık alanların giderilerek enerji ve maliyet tasarrufu sağlanması.
2. PROJE SONUÇLARI YILLIK ÖZETİ (2003 YILI İÇİN-Uygulama Dönemi)
Toplam Tasarruf Miktarı (Enerji) 13.742 TEP
Toplam Tasarruf Miktarı (Enerji) 126.427.223 Mcal
Toplam Tasarruf Miktarı (Maliyet) 2.633.690 $
Tasarruf Oranı
(Toplam Tasarruf / Toplam Enerji Tüketimi) 0,8 %
Projenin Geri Ödeme Süresi 1 Ay
Esas Alınan Döviz Kuru 1.503.633 TL / $
3. PROJE SÜREÇLERİ
a) Projenin Hazırlık Çalışmalarının başlatılması
b) Projenin Yürürlülük Tarihi
c) Projenin Bitiş Tarihi
4. PROJE UYGULAMASI
Küreselleşen iş dünyasında başarı ve kalıcılığın sağlanmasının tek yolu değişimin gereklerine uyabilmek ve değişimi etkin olarak yönetebilmekten geçmektedir. Şirketlerin kalıcı başarısı için stratejik öneme sahip tüm iş süreçlerinin, fonksiyonel yapılanma ve karar mekanizmalarının getirdiği tüm kısıtlamalardan arındırılarak, gerekli iyileşme ve sıçramayı sağlayacak şekilde geliştirilmesi gerekmektedir.
ERDEMİR’ deki iyileştirme çalışmaları 1982 tarihinden itibaren yapılmakta olup, 3 kategoride devam etmektedir.
işletme pratikleri ile alınan önlemler,
Modernizasyon çalışmaları ve yeni yatırımlar,
Enerji Yönetim modelinin iyileştirilmesidir.
Enerji yönetim modeli günün şartlarına göre sürekli iyileştirme mantığıyla geliştirilmekte ve uygulanmaktadır.Uygulamalarda esas olan her bir enerji tüketim hedefinin sahiplendirilmesidir.Bu uygulama ile modelin gözden geçirme toplantılarında sahiplenen hedefin artış ve azalışı sorgulanmakta sebepleri araştırılmakta, eğer iyileştirme veya yapılması gereken yeni bir işlem var ise takımlar oluşturulmaktadır.Oluşan bu takım problemi ortadan kaldırma yönünde çalışmalarını sürdürmekte ve sonucunda hem parasal olarak hem de enerji tasarrufu yönünde bir kazanç sağlanmaktadır.
Buradaki amaç Stratejik İş Planında verilen Erdemir geneli Spesifik Enerji Tüketim hedefini gerçekleştirmek ve enerji maliyetini azaltmaktır.
Enerji Yönetimi modeli; ürün kalitesinden, çalışma güvenliğinden, çevresel etkilerden ödün vermeden ve üretimi azaltmadan enerjinin daha verimli kullanılması için yapılandırılmış bir organizasyondur.
Enerji Yönetim Modelinin uygulanmasıyla;
Üretkenlik artmakta,
Maliyet düşmekte,
Sera gazlarının olumsuz etkileri azaltılmaktadır.
Faaliyetleri ise şunlardır:
Enerji üretim ve tüketimlerini takip ederek raporlamak,
Yıllık ve uzun dönemli enerji hedef ve stratejilerini belirlemek,
Enerji Yönetim Merkezi ile yan ürün yakıtların maksimum kullanımını sağlayarak birincil enerji kullanımını azaltmak,
Erdemir’ e bağlı kuruluşlarda enerji etütleri yapmak,
Yeni yatırım projelerinde enerji projeksiyonlarını belirlemek,
Personeli enerji verimliliği konusunda bilinçlendirmek,
Enerji kayıp ve kaçaklarını tespit etmek,
Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında, üniversite ve diğer kuruluşlarla bilgi paylaşımında bulunmak,
Atık enerjilerin geri dönüşümlerinin sağlanması,
Yenilenemeyen küresel kaynakların korunması için önlem alınması,
Sürdürülebilir bir kalkınma için yardımcı kaynakların optimum bir biçimde kullanılması.
Hedeflerin yayılım sistematiği aşağıda belirtilmiştir.Erdemirde birincil enerji kaynakları olarak;
kömür,
doğal gaz,
kok,
satın alınan elektrik,
fuel-oil
aluminyum kullanılmaktır.
5 Kullanıcı bu konu için hamlet arkadaşımıza teşekkür ettiler
enerji yönetim modeli (ereğli demir ve çelik a.ş. örneği)