Elektrotekno.com Ana Sayfa || Programlanabilir Cihaz ve Elemanlar

4*4'lük telefon tuş takımınn girşleri konusunda yardm lütfen

Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an Kod Paylaşım ve Soru Cevap Alanı kategorisi içerisindeki Programlanabilir Cihaz ve Elemanlar forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "33 adet s7 200 Uygulaması [Power Point Dosyası]" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!
ceyranci
Tarih: 23 07 2006 19:54

arkadaşlar merhaba.elimde bir klavye uygulamalı dijital saat projesi var ve bunu yapmak üzereyim.sizden yardım istediğim konu şu: 4*4 lük bir telefon tuş takımına sahibim ve bunu devreme bağlayarak,saat ayarı veya sayı hesabı gibi şeyleri kontrol etmek istiyorum..sorun şu ki;almış olduğum telefon tuş takımı 9 çıkışlı,ancak benim projemde bulunan 8 çıkışlı.bağlantıyı nasıl yapacağımı tam bilmiyorum ve deneyerek,pahalı bir entegre olan 74C922 yi yakmak istemiyorum.yardımcı olursanız çok sevinirim...4*4'lük telefon tuş takımınn girşleri konusunda yardm lütfen

14 Kullanıcı bu konu için DrunkeN arkadaşımıza teşekkür ettiler

ipek
Tarih: 23 07 2006 21:10

keypad

kirisler aynen kalsin kolonlardan a,b,c,d, olani bosta birakicaksin bir yere baglanmayacak...
eger sordugun bu ise
Başa dön
timpati
Tarih: 23 07 2006 22:18

keypad

entegreyi denemeden keypadin bağlantılarını bul önce. tüm yapacağın, herhangi bir tuşa basarken hangi çıkışların kısadevre olduğunu ölçmek. ilk bulduğun uçlardan birini, ölçü aletinin bir ucuna sabitleyip, ilk bastığın tuşla aynı sütün (veya aynı satır) üzerinde ilerledikçe diğer uçları da bulabilirsin. extra uç, tuş takımı üzerinden besleme verilecek uygulamalar için konmuş olabilir. artanı kullanmayıver (sakın ama sakın içini merak edip açayım deme, açarsan yeni bir tuş takımı alman gerekecektir) Laughing
Başa dön
ceyranci
Tarih: 25 07 2006 14:56

timpati,çok teşekkürler tavsiyelerin için,ama buraya sen yazana kadar ben dayanamayıp çoktan bağlamıştım tuş takımını Embarassed bunu yaparken,elimde bulunan bir tuş takımının bağlantılarını gösteren şemadan yararlandım.sağ baştan başlayarak X1,...,X4,Y1,...,Y4 bağlantılarını yaptım sırası ile.doğru olup olmadığını tam bilmiyorum ama devremi sana göstermek isterim.belki yakında projeler kısmında da paylaşabilirim.bu devre bir zamanlayıcı,hesap makinesi,dijital saat vs gibi görevleri yapabilmektedir.şuanda herşey hazır ve devreyi çalıştıracağım ama bu sefer tek bir bağlantıyı yapamadım,o da 74C922 entegresinin besleme gerilimini bilmiyorum.5 Volt tur muhtemelen ama tam emin olmadan yapmak istemiyorum.bu konuda yardımcı olabilir misin peki?tekrar teşekkürler...

Başa dön

admin
Tarih: 26 07 2006 12:56

ceyranci yazmış
74C922 entegresinin besleme gerilimini bilmiyorum.5 Volt tur muhtemelen ama tam emin olmadan yapmak istemiyorum

http://www.fairchildsemi.com/ds/MM%2FMM74C922.pdf
Operating VCC Range 3V to 15V
Başa dön
timpati
Tarih: 26 07 2006 22:36

besleme

74 serisi lojik entegrelerin besleme gerilimleri standart 5V olmasına karşın C kodlular CMOS olup onlar gibi geniş besleme aralığına sahiptirler. @admin'in de gösterdiği gibi, katalog değerlerine bakarsan 3 ile 15 volt arasında besleyebileceğini görürsün. kaldı ki devren (şeması) hazırmış madem, besleme gerilimini veya devrenin özelliklerini neden bilmiyorsun, anlamadım. şemada belirtilmiyor muydu veya nerden/kimden buldun ki?

neyse, sorunlar çıkacak elbet, hep birlikte aşmaya çalışalım.
Başa dön
ceyranci
Tarih: 27 07 2006 06:52

ya reklama girecek ama Very Happy devreyi hakan karakaş diye pic konusunda uzman bir adamın "ileri pic uygulamaları-1" isimli kitabından aldım.programları falan da orada yazıyordu.amacım öncelikle devreyi kurabilmek,çalıştırabilmek ve ardından kişisel çabamla geliştirebilmekti.ama işte çok cins bir devre şeması verilmiş kitapta(kusura bakmayın,tarayıcım yok,olsa paylaşmayı çok isterdim-ama internet cafeden halletmeye çalışıcam),bağlantıları falan tamamen yapmamış.Vcc,Vss,GND tipi bağlantılar okuyucuya bırakılmış.ayrıca devrem çalışmıyoooor Sad Sad Sad

bi de bişey daha soracağım sizlere:konya sokaktan aldım ama tam emin değilim,1 uF lık bir kapasitör aldım,üzerinde 1K63 yazıyor,rengi beyaz ve dikdörtgenler prizması şeklinde..adam doğru mu vermiş kapasitörü?
Başa dön
timpati
Tarih: 28 07 2006 21:08

c

büyük olasılıkla doğru, görmeden emin olamayız, çünkü değişik notasyonlar sözkonusu. genel kabul görense, küçük değerliler için piko cinsinden ve büyükleri içinse mikro cinsinden değeri kodlanır, doğrudan yazmıyorsa. (örneğin 10nF için 103 de yazabilir .01 de yazabilir). sadece piko veya mikro ise bunlar yerine farklı harfler kullanıldığı oluyor (J, M, K...gibi). yine en iyisi ölçmektir elbette.

şema konusunda endişelenme, kitap piyasada var, merak eden alır (ya da alan almıştır zaten). kolay gele.

bu arada, ayrıntılı, zaman (ve tabii yer ) alacak çok sorun varsa, buraları meşgul etmeyip özel mesaj da atabilirsin. site, kişisel mesajlaşma alanımıza dönmesin.
Başa dön

admin
Tarih: 28 07 2006 23:14

timpati yazmış
buraları meşgul etmeyip özel mesaj da atabilirsin. site, kişisel mesajlaşma alanımıza dönmesin.
sadece ikiniz arasında geçen diyologlar olsa bile problemin çözümüne dair her türlü mesaj için forumu kullanabilirsinz.

Yarın öbürgün çözüme yönelik bu bilgiler başkalarınında işine yarıyacaktır.
Başa dön

ilkyet
Tarih: 28 07 2006 23:58

4*4 klavyeli picli dijital saat

Ben bu projeyi daha önce yaptım ve çalıştırdım. Fakat kaynak kodları bulamadım. Ama ileri pic16f84 uygulamaları kitabı 44 nolu sayfada şu değişiklikleri yapmalısın. initalden sonraki 4 satır aşağıdaki gibi değişmeli. Bu değişiklik diğer tüm programlardada aynı şekilde yapılır.
initial
movlw 0fH
movf TRISB
movlw 00H
movf TRISA
Başa dön

Sayfaya git 1, 2  Sonraki