Elektrotekno.com Ana Sayfa || Tezler, Makaleler vb.


Açıklama:
Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Otomasyon konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, tartışıldığı ve bilgi paylaşımı yapıldığı forumumuza hoşgeldiniz.
Şu an E-kütüphane (Elektrik, elektronik ve haberleşme konularında) kategorisi içerisindeki Tezler, Makaleler vb. forumunda bulunuyorsunuz.
Bu sayfada üyelerimizin "sıcaklık kontrollü havya" konusundaki problem, görüş ve önerileri okuyabilir ayrıca konu hakkındaki doküman, resim, proje, devre ve programlara ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Üye olduktan sonra sizler de konu hakkında sorular sorabilir ya da yorum ve paylaşım yaparak birikimlerinizi aktarabilirsiniz.
Forumdan tam olarak yararlanabilmek için üye olmayı unutmayınız!

termik röleler aşırı akım röleleri koruma röleleri

Kayıt: 05 Ağu 2006
Mesajlar: 62
Konum: izmit gebze
Offline
enderbaris
Tarih: 25 08 2006 11:43

Manyetik Röleler
Röle ,bobinine verilen akım ile devrede anahtarlama görevi yapan bir devre elemanıdır.
Manyetik röleler ;silindir biçiminde yalıtkan ortası boş bir makaraya sarılmış bobin ,makaranın ortasına geçirilmiş bir ucu ortak kontağa bağlı bir palet ve normalde açık - kapalı kontaklardan oluşur.
Manyetik röleler bobinine verilen küçük akım değeriyle mıknatıslanarak makaranın ortasındaki demir nüveyi kendine doğru çeker ve kontaklar konum akım geçişini durdurur. Normalde açık kontak ise kapanarak akım geçişine izin verir.Verilen akım Elektronik devrelerde daha çok DC akımdır. Bobinden geçen akım kesildiğinde makaraya sarılmış bobin mıknatıslığını kaybeder ve palette serbest kalır.Palet bir yay yardımıyla eski konumuna getirilir.
Manyetik rölelerde akım kesildiğinde mıknasiyetliğin kalmaması için yumuşak demir nüve kullanılır. Akım kesildiği anda palet ve kontaklar eski haline döner.
Manyetik rölelerde kontaklardan paletin çekilmesiyle ani olarak akım geçişi başlar veya durur.Bu sırada iki kontak arasında ark meydana gelir.Bunun sonucunda ise kontakların değme yüzeylerinde zamanla oksitlenmeler meydana gelir.Oksitlenmeyi azaltmak için kontaklar Platin ,Tungsten ve Bakır üzerine Gümüş kaplanarak imal edilirler.Fakat yinede belirli zamanlarda kontakların değme yüzeyleri ince bir zımpara veya ince bir eğe ile temizlenmelidir.
Rölelerin kullanılacağı akım ve gerilimler çok dikkatli incelenmeli bobin ve kontakları ona göre seçilmelidir. Rasgele bir röleyi incelemesini yapmadan istediğimiz bir devrede kullanamayız.Rölenin üzerinde genellikle bobininin direnci - akım değeri veya direnci - gerilim değeri yada üçü de yazılıdır.



AŞIRI AKIM RÖLELERİ
Aşırı akımların yüke (motor veya devre) vereceği zararları önlemek için kullanılırlar. Aşırı akım koruma röleleri yaptıkları iş bakımından sigortalara benzetilebilirler fakat çalışma karakteristikleri bakımından sigortalar sadece hatları korurlar yük olarak bağlanan elemanı koruyamazlar.
Yük fazla akım çektiğinde çekilen bu fazla akım aşırı akım rölesinden geçeceğinden aşırı akım rölesinin kontağı çekilir ve böylece yük devreden çıkmış olur.

TERMİK AŞIRI AKIM RÖLESİ

Termik röle ısıtıcı, kontak ve bimetal elemanlardan oluşur. Diğer rölelerden farkı bimetalin üzerine yerleştirilmiş ısıtıcı yardımıyla çalışmasıdır. Isıtıcı yüke bağlanır. Yükteki yüksek bir akım ısıtıcıya direkt olarak verilir. Isıtıcı içerisinde bulunan bimetal yapısı itibari ile genleşme katsayıları farklı iki tür metaldan oluşmuştur. Isı arttıkça genleşme katsayısı yüksek olan metal bükülür ve kontağı açar. Bu şekilde yük korunmuş olur.

Termik röle kontak kapalı ve açık durumları şekillerde gösterilmiştir. Sekil A bimetalin kontaklar ile temas halinde olduğunu yani rölenin kapalı olduğunu göstermektedir. Sekil B ise bimetal sıcaklık vasıtasıyla kontaktan ayrılmış ve röle kontağını açmıştır.



termik röleler aşırı akım röleleri koruma röleleri



termik röleler aşırı akım röleleri koruma röleleri


Benzer Konular

- doğru akım motorları, yapılışları ve çeşitleri

- çaydanlıkları koruma devresi - fikirleriniz?
- Hastane zayıf akım projesi
- Bir Okula ait Zayıf Akım Tesisatı
- Röleler [bitirme tezi]
- kou elektrik makina ders notları - doğru akım makineleri
- Doğa Enerji Kojenerasyon Termik Santrali Staj Defteri
- Voltaj Akım Ayarlı Pc PowerSupply (modifiye)
- Termik Santraller - flash animasyonlar

- Anadolu Lisesi elektrik ve zayıf akım(tek hat semalarıda var)

- Komple Hastane Aydınlatma ve Zayıf akım projesi(Tüm hesapları dahil)


Sitemize üyelik ve içeriğin indirilmesi tamamen ücretsizdir. Sitemizde paylaşılan tüm dokümanlar (Tezler, makaleler, ders notları, sınav soru cevaplar, projeler) paylaşımcıların bireysel çalışmaları olup telif hakları kendilerine aittir ya da açık bir şekilde kamusal alana yerleştirilmiş dokümanların birer kopyalarıdır. Kişilerin bireysel çalışmalarını sitemizde yüklemesinde, sitemizde paylaşıma teşvik eden puanlama sisteminin de etkisi büyüktür. Bunlara rağmen hala size ait olan ve burada bulunmasına izin vermediğiniz dokümanlar varsa iletişim bölümünden yöneticilere bildirmeniz durumunda derhal silineceklerdir.
Powered by phpBB | Translated by phpBB Türkiye | Ads by Google Adsense | Design by Crazy Bat based
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72